Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Sekretariat: pokój 1090, tel.: 22 59 37 040
kzft@sggw.edu.pl
Kierownik Katedry
dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW
e-mail: eliza_kostyra@sggw.edu.pl, tel.: 22 59 37 052
Główne kierunki badawcze
- Ocena jakości sensorycznej, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności funkcjonalnej i wygodnej.
- Ocena właściwości funkcjonalnych i prozdrowotnych składników bioaktywnych żywności, w tym żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia, substancji dodatkowych i suplementów diety.
- Ocena porównawcza jakości surowców i produktów spożywczych pochodzenia ekologicznego i konwencjonalnego oraz ich właściwości prozdrowotnych.
- Doskonalenie metod analitycznych i sensorycznych w ocenie żywności funkcjonalnej, wygodnej i ekologicznej.
- Projektowanie składu, jakości i wartości odżywczej żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
- Zapobieganie celiakii oraz alergii pokarmowej u dzieci.
Główne osiągnięcia
Udowodnienie, że surowce z produkcji ekologicznej zawierają istotnie więcej związków bioaktywnych niż surowce z produkcji konwencjonalnej oraz że organizmy zwierząt doświadczalnych funkcjonują inaczej w warunkach żywienia paszą ekologiczną niż konwencjonalną.
Identyfikacja wpływu różnych czynników przed - oraz poubojowych na wartość odżywczą i jakość sensoryczną mięsa wołowego.
Wdrożenie nowej metodyki badawczej w ocenach sensorycznych Nappingu® i ultraszybkiego profilowania.
Udoskonalenie metod oceny sensorycznej oraz analityki związków bioaktywnych.