Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności
Sekretariat: Joanna Dziubińska, pokój nr 88, tel.: 22 59 37 068, fax: 22 59 37 083
e-mail: ztzyw@sggw.edu.pl
Kierownik Zakładu
Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska
e-mail: danuta_kolozyn_krajewska@sggw.edu.pl, tel.: 22 59 37 069
Nauczyciele akademiccy |
Numer telefonu |
Pokój |
Adres mailowy |
22 59 37 069 |
83 |
||
22 59 37 065 |
80 |
||
22 59 37 064 |
81 |
||
22 59 37 070 |
84 |
||
22 59 37 070 |
84 |
||
22 59 37 067 |
87 |
||
22 59 37 067 |
87 |
||
22 59 37 075 |
1096 |
||
22 59 37 075 |
1096 |
||
22 59 37 075 |
1096 |
||
22 59 37 082 |
1095 |
||
22 59 37 079 |
1095 |
||
22 37 065 |
87 |
||
22 59 37 067 |
0113 |
||
22 59 37 070 |
84 |
||
22 59 37 067 |
87 |
||
Inni pracownicy |
|||
mgr inż. Joanna Dziubińska |
22 59 37 068 |
88 |
|
Doktoranci |
|||
mgr inż. Milena Lipińska |
22 59 37 068 |
88 |
|
mgr inż. Aleksandra Ołdak |
22 59 37 068 |
88 |
|
mgr inż. Mateusz Gemba |
22 59 37 068 |
88 |
|
mgr inż. Katarzyna Jakubowska - Gawlik |
22 59 37 068 |
88 |
Przedmioty realizowane w Zakładzie
Higiena żywności; projektowanie systemów produkcji żywności; projektowanie zakładów gastronomicznych; systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; zarządzanie bezpieczeństwem żywności; żywność probiotyczna; seminarium; audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością; determinanty jakości żywności; seminarium; zarządzanie bezpieczeństwem żywności; higiena i bezpieczeństwo żywności; jakość i bezpieczeństwo żywności; mikrobiologia żywności; higiena i toksykologia żywności; zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii; nowoczesne technologie i standaryzacja żywności.
Prognostyczna Baza Danych
W ramach zrealizowanego projektu Inkubator Innowacyjności nr 11/II+/2017 na serwerze SGGW w Warszawie zamieszczono Prognostyczną Bazę Danych SGGW (ProgBaz). ProgBaz zawiera matematyczne modele wzrostu, przeżywalności i inaktywacji bakterii potencjalnie probiotycznych, bakterii saprofitycznych i patogennych. Modele te powstały w wyniku badań własnych prowadzonych w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, we współpracy z Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie. Autorami modeli są pracownicy: prof. dr hab. Danuta Kołożyn - Krajewska, dr Antoni Goryl, dr Małgorzata Jałosińska, dr inż. Elżbieta Rosiak, dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko, dr inż. Monika Trząskowska, dr hab. Dorota Zielińska. Badania prowadzone były w latach 1997-2012.
Korzystanie z ProgBaz SGGW jest możliwe na zasadach bezpłatnego dostępu ze strony SGGW w Warszawie w zakładce Gospodarka (www.prognostycznabazadanych.sggw.pl) oraz na stronie Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie w zakładce Usługi www.wnzck.sggw.pl/uslugi/prognostyczna-baza-danych).
Dodatkowe informacje znaleźć można tutaj.
Galeria