Materiały / publikacje

Drukuj

Książki redagowane i Rozdziały z monografii:

  • Tadeusz Blicharski, Monika Marcinkowska-Lesiak; Wieprzowina mięsem bezpiecznym dla konsumentów: opracowanie wyników badań laboratoryjnych: praca zbiorowa; 2017
  • Jerzy Wierzbicki, Alicja Wierzbicka, Krzysztof Lendzion, Agnieszka Wierzbicka; Standardy mięsa wołowego: monografia; 2016

Wydane publikacje:

Wydane w 2020r.

  • Grzegorz Pogorzelski, Katarzyna Woźniak, Rod Polkinghorne, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka Polish consumer categorisation of grilled beef at 6mm and 25mm thickness into quality grades, based on Meat Standards Australia methodology; Meat Science; 2020
  • Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka The influence of oat B-glucan content on the physicochemical and sensory properties of low-fat beef burgers; CyTA-Journal of Food; 2020
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Anna Onopiuk, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Magdalena Zalewska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; The influence of sage and hemp oils addition to gelatin-based edible coating on the quality features of pork; CYTA-Journal of Food; 2020
  • Elżbieta Górska-Horczyczak, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka; Supplemental linseed oil and antioxidants affect fatty acid composition, oxidation and colour stability of frozen pork; South African Journal of Animal Science; 2020
  • Xi He, Huang Yangming, Elżbieta Górska-Horczyczak, Agnieszka Wierzbicka, Henryk H. Jeleń; Rapid analysis of Baijiu volatile compounds fingerprint for their aroma and regional origin authenticity assessment Food Chemistry; 2020
  • Jingjing Liu, Marie-Pierre Ellies-Oury, Sghaier Chriki, Isabelle Legrand, Grzegorz Pogorzelski, Jerzy Wierzbicki, Linda Farmer, Declan Troy, Rod Polkinghorne, Jean-François Hocquette Contributions of tenderness, juiciness and flavor liking to overall liking of beef in Europe; Meat Science; 2020
  • Jingjing Liu, Sghaier Chriki, Marie-Pierre Ellies-Oury, Isabelle Legrand, Grzegorz Pogorzelski, Jerzy Wierzbicki, Linda Farmer, Declan Troy, Rod Polkinghorne, Jean-François Hocquette European conformation and fat scores of bovine carcasses are not good indicators of marbling Meat Science; 2020
  • Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Monika Hanula, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Adrian Stelmasiak, Magdalena Zalewska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Packaging in a High O2 or Air Atmospheres and in Microperforated Films Effects on Quality of Button Mushrooms Stored at Room Temperature; Agriculture (Switzerland); 2020

Wydane w 2019r.

  • Andrzej Półtorak, Monika Marcinkowska-Lesiak, Krzysztof Lendzion, Anna Onopiuk, Małgorzata Moczkowska, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka; The effect of bioactive components of plant origin on the physicochemical and sensory characteristics of functional sausages; Food Science and Technology; 2019
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Changes in chemical composition and tenderness of selected beef muscles during aging analysed with sds-page and fluorescence spectroscopy; Animal Science Papers and Reports; 2019
  • Mariola Kozłowska, Anna Żbikowska, Arkadiusz Szpicer, Andrzej Półtorak; Oxidative stability of lipid fractions of sponge-fat cakes after green tea extracts application Journal of Food Science and Technology-Mysore; 2019
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Arkadiusz Szpicer, Monika Marcinkowska-Lesiak, Grzegorz Pogorzelski, Agnieszka Wierzbicka; Impact of the storage atmosphere enriched with ozone on the quality of Lycopersicon esculentum tomatoes; Journal of Food Processing and Preservation; 2019
  • Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Marta Brodowska-Trębacz, Elżbieta Górska-Horczyczak, Jolanta Godziszewska, Anna Sakowska, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka; Physicochemical and biochemical properties of ground pork formulated with addition of Prunus cerasus (cv Montmorency) extract and subjected to freezing storage; Acta Universitatis Cibiniensis - Series E Food Technology; 2019
  • Adrian Stelmasiak, Jarosław Wyrwisz, Agnieszka Wierzbicka Effect of packaging methods on salt-reduced smoked-steamed ham using herbal extracts; CyTA-Journal of Food; 2019
  • Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka Influence of tallow replacement by oat B-glucan and canola oil on the fatty acid and volatile compound profiles of low-fat beef burgers; CyTA-Journal of Food; 2019
  • Karol Talacha, Bartosz Świderski, Jarosław Kurek, Michał Kruk, Andrzej Półtorak, Leszek Chmielewski, Grzegorz Wieczorek, Izabella Antoniuk, Jakub Pach, Arkadiusz Orłowski; Context-Based Segmentation of the Longissimus Muscle in Beef with a Deep Neural Network; Machine Graphics & Vision; 2019

Wydane w 2018r.

  • Iwona Wojtasik-Kalinowska, Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Monika Marcinkowska-Lesiak, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Modeling the structure of yoghurts containing oat beta-glucan; 2018
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Anna Onopiuk, Arkadiusz Szpicer, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Application of hydrogen peroxide oxidation in production of starch-based films; 2018
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Arkadiusz Szpicer, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Agnieszka Wierzbicka; The influence of polysaccharides edible coatings on the physical and chemical properties of strawberry fruits; 2018
  • Andrzej Półtorak, Monika Marcinkowska-Lesiak, Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka; Volatile compounds profile of white bread with addition of chosen glycoside hydrolases as improvers; 2018
  • Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Use of polysaccharides in production low-fat meat products; 2018
  • Magdalena Gantner, Marta Brodowska-Trębacz, Elżbieta Górska-Horczyczak, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Najda, Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Jolanta Godziszewska Antioxidant effect of sage (Salvia officinalis L.) extract on turkey meatballs packed in cold modified atmosphere; CyTA-Journal of Food; 2018
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Anna Onopiuk, Magdalena Zalewska, Aleksandra Ciepłoch, Lara Barotti; The effect of different level of Spirulina powder on the chosen quality parameters of shortbread biscuits; Journal of Food Processing and Preservation; 2018
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Da-Wen Sun, Agnieszka Wierzbicka; Effects of selected myofibrillar protein activities on beef tenderization process based on electrophoretic analysis Journal of Food Process Engineering; 2018
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; The impact of muscle and aging time on meat tenderness in the carcasses of Limousin × Holstein-Friesian crossbred bulls; Journal of Food Processing and Preservation; 2018
  • Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Jolanta Godziszewska, Marta Brodowska-Trębacz, Agnieszka Wierzbicka; Antioxidant potential of Haematococcus pluvialis extract rich in astaxanthin on colour and oxidative stability of raw ground pork meat during refrigerated storage; Meat Science; 2018
  • Andrzej Półtorak, Monika Marcinkowska-Lesiak, Krzysztof Lendzion, Małgorzata Moczkowska, Anna Onopiuk, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka; Evaluation of the antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial effects of catuaba, galangal, roseroot, maca root, guarana and polyfloral honey in sausages during storage; LWT-Food Science and Technology; 2018
  • Adrian Stelmasiak, Jarosław Wyrwisz, Agnieszka Wierzbicka Pig diet with bioactive compounds influences quality of meat and smoked ham; South African Journal of Animal Science; 2018
  • Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka Influence of oat B-glucan and canola oil addition on the physico-chemical properties of low-fat beef burgers; Journal of Food Processing and Preservation; 2018
  • Agnieszka Wierzbicka; Professor Da-Wen Sun elected as a foreign member of Polish Academy of Sciences; Food and Bioprocess Technology; 2018
  • Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Elżbieta Górska-Horczyczak, Marta Brodowska-Trębacz, Da-Wen Sun, Agnieszka Wierzbicka; Diet with linseed oil and organic selenium yields low n-6/n-3 ratio pork Semimembranosus meat with unchanged volatile compound profiles; International Journal of Food Science and Technology; 2018
  • Magdalena Zalewska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Anna Onopiuk, Adrian Stelmasiak, Andrzej Półtorak; Modified atmosphere packaging for extending the shelf life of fresh Agaricus bisporus; Journal of Food Processing and Preservation; 2018
  • Magdalena Zalewska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Anna Onopiuk; Physicochemical properties of white button mushrooms (Agaricus bisporus) as affected by coating; Journal of Food Processing and Preservation; 2018
  • Żaneta Zdanowska-Sąsiadek, Joanna Marchewka, Jarosław Horbańczuk, Agnieszka Wierzbicka, Paulina Lipińska, Artur Jóźwik, Atanas Atanosov, Łukasz Huminiecki, Aleksander Sieroń, Karolina Sieroń, Nina Strzałkowska, Adrian Stelmasiak, Stefan Smet, Thomas Hecke, Louwrens Hoffman Nutrients composition in fit snacks made from Ostrich, beef and chicken dried meat Molecules; 2018
  • Anna Żbikowska, Mariola Kozłowska, Andrzej Półtorak, Małgorzata Kowalska, Jarosława Rutkowska, Milena Kupiec; Effect of addition of plant extracts on the durability and sensory properties of oat flake cookies; Journal of Thermal Analysis and Calorimetry; 2018

Wydane w 2017r.

  • Andrzej Półtorak, Małgorzata Moczkowska, Jarosław Wyrwisz, Agnieszka Wierzbicka Beef tenderness improvement by dietary vitamin D3 supplementation in the last stage of fattening of cattle; Journal of Veterinary Research; 2017
  • Joanna Łopacka, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Effect of reduction of oxygen concentration in modified atmosphere packaging on bovine M. longissimus lumborum and M. gluteus medius quality traits; Meat Science; 2017
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Ewa Poławska, Adrian Stelmasiak, Agnieszka Wierzbicka Quality of pork loin stored under different light intensity; Food Science and Technology; 2017
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Ewa Poławska, Agnieszka Wierzbicka; The effect of different gas permeability of packaging on physicochemical and microbiological parameters of pork loin storage under high O2 modified atmosphere packaging conditions; Food Science and Technology International; 2017
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Ewa Poławska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; The effect of varying gas headspace to meat ratio on the quality of pork loin stored in high O2 modified atmosphere; CyTA-Journal of Food; 2017
  • Małgorzata Moczkowska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; The effect of ageing on changes in myofibrillar protein in selected muscles in relation to the tenderness of meat obtained from cross-breed heifers International; Journal of Food Science and Technology; 2017
  • Małgorzata Moczkowska, Andrzej Półtorak, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Agnieszka Wierzbicka; The effect of the packaging system and storage time on myofibrillar protein degradation and oxidation process in relation to beef tenderness; Meat Science; 2017
  • Katarzyna Nowicka, Danuta Jaworska, Wiesław Przybylski, Ewa Górska, Krzysztof Tambor, Andrzej Półtorak; Determinants of the Sensory Quality of Półgęsek in Relation to Volatile Compounds and Chemical Composition; Polish Journal of Food and Nutrition Sciences; 2017
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Jarosław Wyrwisz, Małgorzata Moczkowska, Adrian Stelmasiak, Aleksandra Lipińska, Arkadiusz Szpicer, Magdalena Zalewska, Robert Zaremba, Maciej Kuboń, Agnieszka Wierzbicka; Impact of ozonisation on pro-health properties and antioxidant capacity of ‘Honeoye’ strawberry fruit; CyTA-Journal of Food; 2017
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Małgorzata Moczkowska, Arkadiusz Szpicer, Agnieszka Wierzbicka; The impact of ozone on health-promoting, microbiological, and colour properties of Rubus ideaus raspberries; CyTA-Journal of Food; 2017
  • Anna Sakowska, Dominika Guzek, Da-Wen Sun, Agnieszka Wierzbicka Effects of 0.5% carbon monoxide in modified atmosphere packagings on selected quality attributes of M. Longissimus dorsi beef steaks; Journal of Food Process Engineering; 2017
  • Iwona Wojtasik-Kalinowska, Dominika Guzek, Marta Brodowska-Trębacz, Jolanta Godziszewska, Elżbieta Górska-Horczyczak, Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Anna Sakowska, Magdalena Gantner, Agnieszka Wierzbicka; The effect of addition of Nigella sativa L. oil on the quality and shelf life of pork patties; Journal of Food Processing and Preservation; 2017
  • Jarosław Wyrwisz, Marcin Kurek, Sabina Karp, Małgorzata Moczkowska, Adrian Stelmasiak, Agnieszka Wierzbicka; Optimization of modified atmosphere gases composition used for storage of high-fiber muffins; Journal of Food Process Engineering; 2017
  • Olaf Horbańczuk, Agnieszka Wierzbicka; Effects of packaging methods on shelf life of ratite meats; Journal of Veterinary Research; 2017

Wydane w 2016r.

  • Aleksandra Lipińska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka, Jarosław Wyrwisz; The effect of packaging method and dietary vitamin D3 supplementation on the quality of beef in rectus femoris, gluteus medius, and adductor femoris beef muscles; Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences; 2016
  • Joanna Łopacka, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Effect of MAP, vacuum skin-pack and combined packaging methods on physicochemical properties of beef steaks stored up to 12 days; Meat Science; 2016
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Żaneta Zdanowska-Sąsiadek, Adrian Stelmasiak, Krzysztof Damaziak, Monika Michalczuk, Ewa Poławska, Jarosław Wyrwisz, Agnieszka Wierzbicka; Effect of packaging method and cold-storage time on chicken meat quality; CyTA-Journal of Food; 2016
  • Krzysztof Lendzion, Jerzy Wierzbicki, Agnieszka Wierzbicka; System QMP (Quality Meat Program). Dobrowolny otwarty system produkcji mięsa wołowego o gwarantowanej wysokiej jakości, zarządzany przez polskich hodowców; 2016
  • Grzegorz Pogorzelski, Ewelina Pogorzelska - Nowicka, Agnieszka Wierzbicka; System MSA jako obiektywny system oceny jakości tusz wołowych; 2016
  • Agnieszka Wierzbicka, Andrzej Półtorak, Jarosław Wyrwisz, Maciej Kuboń, Jerzy Wierzbicki, Grzegorz Pogorzelski, Marcin Kurek, Krzysztof Lendzion, Alicja Wierzbicka, Katarzyna Cieszyńska; Rola systemów produkcji wołowiny i metod weryfikacji jej jakości; 2016
  • Olaf Horbańczuk, Agnieszka Wierzbicka; Technological and nutritional properties of ostrich, emu, and rhea meat quality; Journal of Veterinary Research; 2016
  • Monika Marcinkowska-Lesiak, Robert Zaremba; Effect of pig diet composition and type of packaging material on the chosen quality parameters of smoked bacon as related to storage time; Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2016
  • Anna Onopiuk, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Influence of post-mortem muscle glycogen content on the quality of beef during aging; Journal of Veterinary Research; 2016
  • Jarosław Wyrwisz, Małgorzata Moczkowska, Marcin Kurek, Adrian Stelmasiak, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Influence of 21 days of vacuum-aging on color, bloom development, and WBSF of beef semimembranosus; Meat Science; 2016

Wydane w 2015r.

  • Anna Onopiuk, Anna Tokarzewicz, Ewa Gorodkiewicz; Cystatin C: A Kidney Function Biomarker; Advances in Clinical Chemistry; 2015
  • Andrzej Półtorak, Jarosław Wyrwisz, Małgorzata Moczkowska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Adrian Stelmasiak, Urszula Rafalska, Magdalena Zalewska, Agnieszka Wierzbicka, Da-Wen Sun; Correlation between instrumental texture and colour quality attributes with sensory analysis of selected cheeses as affected by fat contents; International Journal of Food Science and Technology; 2015
  • Andrzej Półtorak, Jarosław Wyrwisz, Małgorzata Moczkowska, Monika Marcinkowska-Lesiak, Adrian Stelmasiak, Urszula Rafalska, Agnieszka Wierzbicka, Da-Wen Sun; Microwave vs. convection heating of bovine Gluteus Medius muscle: impact on selected physical properties of final product and cooking yield; International Journal of Food Science and Technology; 2015
  • Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Krzysztof Głąbski, Grzegorz Pogorzelski, Jerzy Barszczewski, Agnieszka Wierzbicka; Relationships between sarcomere length and basic composition of infraspinatus and longissimus dorsi muscle; Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences; 2015
  • Joanna Łopacka, Katarzyna Żontała, Jacek Pietras, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Influence of short-term pre-aging in vacuum on physicochemical characteristics and consumer acceptability of modified atmosphere packed beef steaks; Irish Journal of Agricultural and Food Research; 2015
  • Małgorzata Moczkowska, Andrzej Półtorak, Agnieszka Wierzbicka; Impact of the ageing process on the intensity of post mortem proteolysis and tenderness of beef from crossbreeds; Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy; 2015

Uzyskane patenty:

  • Agnieszka Wierzbicka, Andrzej Półtorak, Jerzy Wierzbicki, Grzegorz Pogorzelski, Jarosław Wyrwisz, Alicja Wierzbicka, Krystyna Gutkowska, Jarosław Horbańczuk, Katarzyna Cieszyńska, Adrian Stelmasiak, Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Monika Marcinkowska-Lesiak,; Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla dzieci; 232488; 2019
  • Agnieszka Wierzbicka, Andrzej Półtorak, Ewelina Pogorzelska, Grzegorz Pogorzelski, Jarosław Wyrwisz, Jerzy Wierzbicki, Alicja Wierzbicka, Aleksandra Lipińska, Adrian Stelmasiak, Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Iwona Wojtasik-Kalinowska,; Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie; 232487; 2019
  • Agnieszka Wierzbicka, Andrzej Półtorak, Ewelina Pogorzelska, Jerzy Wierzbicki, Jarosław Wyrwisz, Grzegorz Pogorzelski, Alicja Wierzbicka, Małgorzata Moczkowska, Katarzyna Cieszyńska, Adrian Stelmasiak, Arkadiusz Szpicer, Anna Onopiuk, Monika Marcinkowska-Lesiak, Aleksandra Lipińska,; Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla kobiet ; 232489; 2019
  • Agnieszka Wierzbicka, Grzegorz Pogorzelski, Andrzej Półtorak, Jerzy Wierzbicki, Alicja Wierzbicka, Katarzyna Cieszyńska ; Sposób dojrzewania wołowych elementów kulinarnych ; 232490; 2019
  • Wierzbicka Agnieszka, Horbańczuk Jarosław, Tomasik Cyprian, Gutkowska Krystyna, Marcinkowska-Lesiak Monika, Górska-Horczyczak Elżbieta, Godziszewska Jolanta, Sakowska Anna, Pogorzelska Ewelina, Poławska Ewa, Brodowska Marta, Wojtasik-Kalinowska Iwona, Strzałkowska Nina, Zdanowska-Sąsiadek Żaneta, ; Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów z mięsa strusiego; 232495; 2019
  • Moczkowska Małgorzata, Rozbicki Jan, Jochymek Paweł, Burzawa Elżbieta, Dybał Patryk, Wyrwisz Jarosław, Wierzbicka Agnieszka, Półtorak Andrzej, Kurek Marcin, Piwińska Monika,; Sposób wytwarzania makaronu i makaron; 231240; 2019
  • Wyrwisz Jarosław, Wierzbicka Agnieszka, Półtorak Andrzej, Kurek Marcin, Piwińska Monika, Moczkowska Małgorzata, Rozbicki Jan, Jochymek Paweł, Burzawa Elżbieta, Tracz Dominik,; Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie; 231241; 2019
  • Horbańczuk Jarosław, Poławska Ewa, Półtorak Andrzej, Wierzbicka Agnieszka, Zdanowska-Sąsiadek Żaneta, Lipińska Paulina, Szpicer Arkadiusz, Oprządek Jolanta, Naranowicz Henryk, Juszczuk-Kubiak Edyta, Tomasik Cyprian, Jóźwik Artur, Pierzchała Mariusz, Stelmasiak Adrian, Sieroń Aleksander, Wyrwisz Jarosław, Strzałkowska Nina, Łukaszewicz Marek, Gutkowska Krystyna, ; Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego; 233001; 2019
  • Agnieszka Wierzbicka, Krystyna Gutkowska, Jarosław Horbańczuk, Monika Marcinkowska-Lesiak, Ewa Poławska, Andrzej Półtorak, Jarosław Wyrwisz, Dominika Guzek, Cyprian Tomasik, Maciej Kuboń; Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia; 230222; 2018
  • Wierzbicka Agnieszka, Putka Zbigniew, Nowakowski Waldemar; Sposób wytwarzania pieczywa pszennego jasnego zawierającego betaglukan, zastosowanie koncentratu z warstwy aleuronowej ziarna owsa i wyrób piekarniczy; 229848; 2018
  • Półtorak Andrzej, Poławska Ewa, Stelmasiak Adrian, Wyrwisz Jarosław, Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Zaremba Robert, Gutkowska Krystyna, Marcinkowska-Lesiak Monika, Tomasik Cyprian, Wierzbicka Agnieszka, Horbańczuk Jarosław,; Sposób wytwarzania wysokojakościowego wyrobu z mięsa strusiego; 226502; 2017
  • Wierzbicka Agnieszka, Horbańczuk Jarosław, Półtorak Andrzej, Wyrwisz Jarosław, Poławska Ewa, Stelmasiak Adrian, Guzek Dominika, Gutkowska Krystyna, Tomasik Cyprian, Blicharski Tadeusz,; Sposób produkcji wysokojakościowych wyrobów z mięsa wieprzowego i strusiego; 225687; 2016
  • Wierzbicka Agnieszka, Horbańczuk Jarosław, Guzek Dominika, Blicharski Tadeusz, Półtorak Andrzej, Wyrwisz Jarosław, Tomasik Cyprian, Stelmasiak Adrian, Marcinkowska-Lesiak Monika, Głąbska Dominika, Zaremba Robert, Gutkowska Krystyna, Poławska Ewa,; Sposób pozyskania kulinarnego mięsa wieprzowego i mięso wieprzowe; 225686; 2016
  • Wierzbicka Agnieszka, Gutkowska Krystyna, Horbańczuk Jarosław, Marcinkowska-Lesiak Monika, Poławska Ewa, Półtorak Andrzej, Wyrwisz Jarosław, Guzek Dominika, Tomasik Cyprian, Kuboń Maciej, ; Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów wieprzowych; 221874; 2015
  • Wierzbicka Agnieszka, Gutkowska Krystyna, Horbańczuk Jarosław, Guzek Dominika, Poławska Ewa, Półtorak Andrzej, Marcinkowska-Lesiak Monika, Wyrwisz Jarosław, Tomasik Cyprian, Blicharski Tadeusz,; Sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych; 221480; 2015
  • Wierzbicka Agnieszka, Gutkowska Krystyna, Horbańczuk Jarosław, Guzek Dominika, Poławska Ewa, Półtorak Andrzej, Marcinkowska-Lesiak Monika, Wyrwisz Jarosław, Tomasik Cyprian, Kuboń Maciej,; Sposób wytwarzania wyrobów mięsnych wieprzowych o kontrolowanej alergenności; 220814; 2015