Katedra Techniki i Projektowania Żywności
Sekretariat: mgr inż. Karol Talacha, pokój nr 109a, tel./fax: 22 59 37 062;
lic. Magdalena Gocel (studia dualne) pokój nr A109, tel/fax 22 59 37 062
e-mail: ktipz@sggw.edu.pl
Kierownik Katedry
dr hab. Andrzej Półtorak, prof. SGGW
e-mail: andrzej_poltorak@sggw.edu.pl, tel.: 22 59 37 073
Główne kierunki badawcze
- Wpływ systemów jakości produkcji żywności na osiąganą jakość surowców, półproduktów i produktów gotowych.
- Instrumentalny pomiaru właściwości fizycznych surowców, półproduktów i produktów spożywczych.
- Badania biochemiczne surowców i produktów spożywczych.
- Ocena aspektów techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń gastronomicznych.
- Tworzenie nowych produktów spożywczych zgodnie ze współczesnymi trendami w technologii żywności.
- Wdrażanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności.
- Projektowanie nowych technologii produkcji i przetwórstwa żywności, w tym nowoczesnych systemów pakowania żywności.
Główne osiągnięcia
- Patenty
* Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego (Numer patentu: 233001, data udzielenia prawa 12.04.2019)
* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla dzieci (Numer patentu: 232488, data udzielenia prawa 01.02.2019)
* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie (Numer patentu: 232487, data udzielenia prawa 01.02.2019)
* Sposób wytwarzania suszonej wołowiny i suszona wołowina, zwłaszcza dla kobiet (Numer patentu: 232489, data udzielenia prawa 01.02.2019)
* Sposób dojrzewania wołowych elementów kulinarnych (Numer patentu: 232490, data udzielenia prawa 01.02.2019)
* Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów z mięsa strusiego (Numer patentu: 232495, data udzielenia prawa 01.02.2019)
* Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia (Numer patentu: 230222, data udzielenia prawa 12.06.2018)
* Sposób wytwarzania pieczywa pszennego jasnego zawierającego betaglukan, zastosowanie koncentratu z warstwy aleuronowej ziarna owsa i wyrób piekarniczy (Numer patentu: 229848, data udzielenia prawa 06.04.2018)
* Sposób wytwarzania wysokojakościowego wyrobu z mięsa strusiego (Numer patentu: 226502, data udzielenia prawa 11.01.2017)
* Sposób produkcji wysokojakościowych wyrobów z mięsa wieprzowego i strusiego (Numer patentu: 225687, data udzielenia prawa 26.10.2016)
* Sposób pozyskania kulinarnego mięsa wieprzowego i mięso wieprzowe (Numer patentu: 225686, data udzielenia prawa 26.10.2016)
* Zastosowanie folii trójwarstwowej i modyfikowanej atmosfery do pakowania prozdrowotnych wyrobów wieprzowych (Numer patentu: 221874, data udzielenia prawa 17.06.2015)
* Sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych (Numer patentu: 221480, data udzielenia prawa 21.05.2015)
* Sposób wytwarzania wyrobów mięsnych wieprzowych o kontrolowanej alergenności (Numer patentu: 220814, data udzielenia prawa 23.01.2015)
* Sposób wytwarzania makaronu i makaron (Numer patentu: 231240, data udzielenia prawa 28.02.2019)
* Sposób wytwarzania wyrobów piekarskich i wyroby piekarskie (Numer patentu: 231241, data udzielenia prawa 28.02.2019)
- Europejskie wspólnotowe wzory przemysłowe zarejestrowane w Urzędzie Harmonizacji Rynku Wewnętrznego (OHIM)
I System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0001
II System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0002
III System znakowania piktogramowego jakości i sposobu przygotowania wołowiny 002899039-0003
- Nagrody
Pobierz tutaj
Więcej informacji o Katedrze
Pobierz tutaj
Galeria