Materiały / publikacje

Drukuj

PUBLIKACJE KATEDRY BADAŃ RYNKU ŻYWNOŚCI I KONSUMPCJI

ARTYKUŁY

  • Aluwé Marijke, Heyrman Evert, Almeida João M.[i in.] : Exploratory Survey on European Consumer and Stakeholder Attitudes towards Alternatives for Surgical Castration of Piglets, w: Animals, vol. 10, nr 10, 2020, ss. 1-25, Numer artykułu:1758, DOI:10.3390/ani10101758
  • Čandek-Potokar Marjeta, Škrlep Martin, Kostyra Eliza[i in.] : Quality of Dry-Cured Ham from Entire, Surgically and Immunocastrated Males: Case Study on Kraški Pršut, w: Animals, vol. 10, nr 2, 2020, ss. 1-12, Numer artykułu:239, DOI:10.3390/ani10020239
  • Czarniecka-Skubina Ewa, Górska-Warsewicz Hanna, Trafiałek Joanna: Attitudes and Consumer Behavior toward Foods Offered in Staff Canteens, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 17, nr 17, 2020, ss. 1-18, Numer artykułu:6239, DOI:10.3390/ijerph17176239
  • Czarnocinska Jolanta, Wadolowska Lidia, Lonnie Marta[i in.] : Regional and socioeconomic variations in dietary patterns in a representative sample of young polish females: a cross-sectional study (GEBaHealth project), w: Nutrition Journal, vol. 19, 2020, ss. 1-14, Numer artykułu: 26 , DOI:10.1186/s12937-020-00546-8
  • Gajda Robert, Jeżewska-Zychowicz Marzena: Elderly Perception of Distance to the Grocery Store as a Reason for Feeling Food Insecurity—Can Food Policy Limit This?, w: Nutrients, vol. 12, nr 10, 2020, ss. 1-18, Numer artykułu:3191, DOI:10.3390/nu12103191
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Groele Barbara[i in.] : Fruit and vegetable intake and mental health in adults: A systematic review, w: Nutrients, vol. 12, nr 1, 2020, ss. 1-34, Numer artykułu:115, DOI:10.3390/nu12010115
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Barbara Groele[i in.] : Fruit and vegetables intake in adolescents and mental health: a systematic review, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 71, nr 1, 2020, ss. 15-25, DOI:10.32394/rpzh.2019.0097
  • Głąbska Dominika, Skolmowska Dominika, Guzek Dominika: Population-Based Study of the Changes in the Food Choice Determinants of Secondary School Students: Polish Adolescents’ COVID-19 Experience (PLACE-19) Study, w: Nutrients, vol. 12, nr 9, 2020, ss. 1-15, Numer artykułu:2640, DOI:10.3390/nu12092640
  • Głąbska Dominika, Skolmowska Dominika, Guzek Dominika: Population-Based Study of the Influence of the COVID-19 Pandemic on Hand Hygiene Behaviors—Polish Adolescents’ COVID-19 Experience (PLACE-19) Study, w: Sustainability, vol. 12, nr 12, 2020, ss. 1-17, Numer artykułu:4930, DOI:10.3390/su12124930
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Gałązka Karolina[i in.] : Therapeutic Potential of Proanthocyanidins in Ulcerative Colitis in Remission, w: Journal of Clinical Medicine, vol. 9, nr 3, 2020, ss. 1-14, Numer artykułu:771, DOI:10.3390/jcm9030771
  • Górska-Warsewicz Hanna, Kulykovets Olena: Hotel Brand Loyalty—A Systematic Literature Review, w: Sustainability, vol. 12, nr 12, 2020, ss. 1-34, Numer artykułu:4810, DOI:10.3390/su12124810
  • Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Sajdakowska Marta[i in.] : Analysis of Association between the Consumer Food Quality Perception and Acceptance of Enhanced Meat Products and Novel Packaging in a Population-Based Sample of Polish Consumers, w: Foods, vol. 9, nr 11, 2020, ss. 1-12, Numer artykułu:1526, DOI:10.3390/foods9111526
  • Guzek Dominika, Skolmowska Dominika, Głąbska Dominika: Analysis of Gender-Dependent Personal Protective Behaviors in a National Sample: Polish Adolescents’ COVID-19 Experience (PLACE-19) Study, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 17, nr 16, 2020, ss. 1-22, Numer artykułu:5770, DOI:10.3390/ijerph17165770
  • Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Barbara Groele[i in.] : Role of fruit and vegetables for the mental health of children: a systematic review, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 71, nr 1, 2020, ss. 5-13, DOI:10.32394/rpzh.2019.0096
  • Hamułka Jadwiga, Zielińska Monika, Jeruszka-Bielak Marta[i in.] : Analysis of Association between Breastfeeding and Vegetable or Fruit Intake in Later Childchood in a Population-Based Observational Study, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 17, nr 11, 2020, ss. 1-19, Numer artykułu:3755, DOI:10.3390/ijerph17113755
  • Jaworska Danuta, Królak Maria, Przybylski Wiesław[i in.] : Acceptance of Fresh Pasta with β-Glucan Addition: Expected Versus Perceived Liking, w: Foods, vol. 9, nr 7, 2020, ss. 1-17, Numer artykułu:869, DOI:10.3390/foods9070869
  • Jaworska Danuta, Królak Maria, Jeżewska-Zychowicz Marzena: Reformulation of bread rolls using oat fibre: An acceptable way of dietary fibre enrichment?, w: Nutrition Bulletin, vol. 45, nr 2, 2020, ss. 189-198, DOI:10.1111/nbu.12428
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena, Plichta Marta, Królak Maria: Consumers’ Fears Regarding Food Availability and Purchasing Behaviors during the COVID-19 Pandemic: The Importance of Trust and Perceived Stress, w: Nutrients, vol. 12, nr 9, 2020, ss. 1-14, Numer artykułu:2852, DOI:10.3390/nu12092852
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena, Małachowska Aleksandra, Plichta Marta: Does Eating Addiction Favor a More Varied Diet or Contribute to Obesity?—The Case of Polish Adults, w: Nutrients, vol. 12, nr 5, 2020, ss. 1-20, Numer artykułu:1304, DOI:10.3390/nu12051304
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena, Gębski Jerzy, Kobylińska Milena: Food Involvement, Eating Restrictions and Dietary Patterns in Polish Adults: Expected Effects of Their Relationships (LifeStyle Study), w: Nutrients, vol. 12, nr 4, 2020, ss. 1-13, Numer artykułu:1200, DOI:10.3390/nu12041200
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena, Królak Maria: The Choice of Bread: The Association between Consumers' Awareness of Dietary Fiber and Declared Intentions to Eat, w: Nutrients, vol. 12, nr 2, 2020, ss. 1-13, Numer artykułu:360, DOI:10.3390/nu12020360
  • Myszkowska-Ryciak Joanna, Harton Anna, Lange Ewa[i in.] : Reduced Screen Time is Associated with Healthy Dietary Behaviors but Not Body Weight Status among Polish Adolescents. Report from the Wise Nutrition - Healthy Generation Project, w: Nutrients, vol. 12, nr 5, 2020, ss. 1-14, Numer artykułu:1323, DOI:10.3390/nu12051323
  • Niewiadomska Katarzyna, Kosicka-Gębska Małgorzata, Gębski Jerzy[i in.] : Game Meat Consumption—Conscious Choice or Just a Game?, w: Foods, vol. 9, nr 10, 2020, ss. 1-13, Numer artykułu:1357, DOI:10.3390/foods9101357
  • Plichta Marta, Jeżewska-Zychowicz Marzena: Orthorexic tendency and eating disorders symptoms in Polish students: examining differences in eating behaviors, w: Nutrients, vol. 12, nr 1, 2020, ss. 1-17, Numer artykułu:218, DOI:10.3390/nu12010218
  • Plichta Marta, Jeżewska-Zychowicz Marzena, Małachowska Aleksandra: Relationship between Psychosocial Impairment, Food Choice Motives, and Orthorexic Behaviors among Polish Adults, w: Nutrients, vol. 12, nr 5, 2020, ss. 1-16, Numer artykułu:1218, DOI:10.3390/nu12051218
  • Rahelić Valentina, Głąbska Dominika, Guzek Dominika[i in.] : Role of Parents in Body Mass Reduction in Children with Obesity—Adherence and Success of 1-Year Participation in an Intervention Program, w: Medicina-Lithuania, vol. 56, nr 4, 2020, ss. 1-15, Numer artykułu:168, DOI:10.3390/medicina56040168
  • Rejman Krystyna, Górska-Warsewicz Hanna, Czeczotko Maksymilian[i in.] : Nonalcoholic Beverages as Sources of Nutrients in the Average Polish Diet, w: Nutrients, vol. 12, nr 5, 2020, ss. 1-18, Numer artykułu:1262, DOI:10.3390/nu12051262
  • Sajdakowska Marta, Gębski Jerzy, Guzek Dominika[i in.] : Dairy Products Quality from a Consumer Point of View: Study among Polish Adults, w: Nutrients, vol. 12, nr 5, 2020, ss. 1-16, Numer artykułu:1503, DOI:10.3390/nu12051503
  • Tomala Kazimierz, Grzęda Marek, Guzek Dominika[i in.] : Analysis of possibility to apply preharvest 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment to delay harvesting of Red Jonaprince apples, w: Sustainability, vol. 12, nr 11, 2020, ss. 1-10, Numer artykułu:4575, DOI:10.3390/su12114575
  • Tomala Kazimierz, Małachowska Maria, Guzek Dominika[i in.] : The Effects of 1-Methylcyclopropene Treatment on the Fruit Quality of "Idared" Apples during Storage and Transportation, w: Agriculture (Switzerland), vol. 10, nr 11, 2020, ss. 1-12, Numer artykułu:490, DOI:10.3390/agriculture10110490
  • Tomala Kazimierz, Grzęda Marek, Guzek Dominika[i in.] : The Effects of Preharvest 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Treatment on the Fruit Quality Parameters of Cold-Stored ‘Szampion’ Cultivar Apples, w: Agriculture (Switzerland), vol. 10, nr 3, 2020, ss. 1-13, Numer artykułu:80, DOI:10.3390/agriculture10030080
  • Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Gębski Jerzy, Jeznach Maria[i in.] : The marketing communication innovations in relations with customers of catering enterprises – case of Poland, w: Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, vol. 30, nr 1, 2020, ss. 185-194
  • Wawrzyniak Agata, Myszkowska-Ryciak Joanna, Harton Anna[i in.] : Dissatisfaction with Body Weight among Polish Adolescents Is Related to Unhealthy Dietary Behaviors, w: Nutrients, vol. 12, nr 9, 2020, ss. 1-13, Numer artykułu:2658, DOI:10.3390/nu12092658
  • Berger Stanisław, Rejman Krystyna: Food digestion in Ivan Petrovich Pavlov studies on 115 anniversary of his Nobel Prize and present avenues, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, nr 1, 2019, ss. 97-102, DOI:10.32394/rpzh.2019.0059
  • Brodowska-Trębacz Marta, Guzek Dominika, Jóźwik Artur[i in.] : The effect of high-CO₂ atmosphere in packaging of pork from pigs supplemented with rapeseed oil and antioxidants on oxidation processes, w: LWT-Food Science and Technology, vol. 99, 2019, ss. 576-582, DOI:10.1016/j.lwt.2018.09.077
  • Czarniecka-Skubina Ewa, Górska-Warsewicz Hanna, Laskowski Wacław[i in.] : Consumer choices and service quality in the university canteens in Warsaw, Poland, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 16, 2019, ss. 1-19, DOI:10.3390/ijerph16193699
  • Gębski Jerzy, Jeżewska-Zychowicz Marzena, Szlachciuk Julita[i in.] : Impact of nutritional claims on consumer preferences for bread with varied fiber and salt content, w: Food Quality and Preference, vol. 76, 2019, ss. 91-99, DOI:10.1016/j.foodqual.2019.03.012
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Kanarek Barbara[i in.] : Analysis of association between dietary intake and red blood cell count results in remission ulcerative colitis individuals, w: Medicina-Lithuania, vol. 55, nr 4, 2019, ss. 1-15, Numer artykułu:96, DOI:10.3390/medicina55040096
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Lech Gustaw: Analysis of the nutrients and food products intake of polish males with ulcerative colitis in remission, w: Nutrients, vol. 11, nr 10, 2019, ss. 1-15, Numer artykułu:E2333, DOI:10.3390/nu11102333
  • Głąbska Dominika, Wojtas Małgorzata, Guzek Dominika: Development and validation of the semi-quantitative brief food frequency questionnaire to assess the magnesium intake in young women, w: Nutrition & Dietetics, vol. 2019, 2019, ss. 1-9, DOI:10.1111/1747-0080.12594
  • Głąbska Dominika, Rahelić Valentina, Guzek Dominika[i in.] : Dietary health-related risk factors for women in the Polish and Croatian population based on the nutritional behaviors of junior health professionals, w: Sustainability, vol. 11, nr 18, 2019, ss. 1-16, Numer artykułu:5073, DOI:10.3390/su11185073
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Mellová Blanka[i in.] : Differences in hyperactivity and inattention between adolescents participating and non-participating in a national Polish after-school athletics program, w: Journal of Clinical Medicine, vol. 8, nr 5, 2019, ss. 1-11, Numer artykułu:647, DOI:10.3390/jcm8050647
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Zakrzewska Paulina[i in.] : Intake of lutein and zeaxanthin as a possible factor influencing gastrointestinal symptoms in Caucasian individuals with ulcerative colitis in remission phase, w: Journal of Clinical Medicine, vol. 8, nr 1, 2019, ss. 1-16, Numer artykułu:E77, DOI:10.3390/jcm8010077
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Mellová Blanka[i in.] : The national after-school athletics program participation as a tool to reduce the risk of obesity in adolescents after one year of intervention : a nationwide study, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 16, nr 3, 2019, ss. 1-18, Numer artykułu:E405, DOI:10.3390/ijerph16030405
  • Górska-Warsewicz Hanna, Rejman Krystyna, Laskowski Wacław[i in.] : Butter, margarine, vegetable oils, and olive oil in the average polish diet, w: Nutrients, vol. 11, nr 12, 2019, ss. 1-15, Numer artykułu:2935, DOI:10.3390/nu11122935
  • Górska-Warsewicz Hanna, Rejman Krystyna, Laskowski Wacław[i in.] : Food sources of potassium in the average Polish diet, w: Nutrients, vol. 11, nr 12, 2019, ss. 1-18, Numer artykułu:2905, DOI:10.3390/nu11122905
  • Górska-Warsewicz Hanna, Rejman Krystyna, Laskowski Wacław[i in.] : Milk and dairy products and their nutritional contribution to the average polish diet, w: Nutrients, vol. 11, nr 8, 2019, ss. 1-19, Numer artykułu:1771, DOI:10.3390/nu11081771
  • Górska-Warsewicz Hanna, Czarniecka-Skubina Ewa, Jeznach Maria[i in.] : Price Competitiveness of Selected Food Products and Catering Services - the Case of Poland and Lithuania, w: Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, vol. 21, nr 3, 2019, ss. 112-123, DOI:10.5604/01.3001.0013.3516
  • Groele Barbara, Głąbska Dominika, Gutkowska Krystyna[i in.] : Influence of the socio-demographic characteristics of mothers of children aged 3-10 years on their at-home support of fruit and vegetable consumption, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 70, nr 3, 2019, ss. 277-285, DOI:10.32394/rpzh.2019.0078
  • Groele Barbara, Głąbska Dominika, Gutkowska Krystyna[i in.] : Mother-related determinants of children at-home fruit and vegetable dietary patterns in a Polish national sample, w: Sustainability, vol. 11, nr 12, 2019, ss. 1-18, Numer artykułu:3398, DOI:10.3390/su11123398
  • Groele Barbara, Głąbska Dominika, Gutkowska Krystyna[i in.] : Mothers’ vegetable consumption behaviors and preferences as factors limiting the possibility of increasing vegetable consumption in children in a national sample of Polish and Romanian respondents, w: Nutrients, vol. 11, nr 5, 2019, ss. 1-14, Numer artykułu:E1078, DOI:10.3390/nu11051078
  • Gutkowska Krystyna, Guzek Dominika, Głąbska Dominika[i in.] : Consumers perception of the meat quality determined by the animal welfare aspects - case study of the Świętokrzyskie voivodeship, w: Animal Science Papers and Reports, vol. 37, nr 4, 2019, ss. 409-418
  • Guzek Dominika, Pęska Joanna, Głąbska Dominika: Role of food neophobia and allergen content in food choices for a Polish cohort of young women, w: Nutrients, vol. 11, nr 11, 2019, ss. 1-15, Numer artykułu:2622, DOI:10.3390/nu11112622
  • Halicka Ewa, Kaczorowska Joanna, Szczebyło Agata: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi, w: Wieś i Rolnictwo, nr 1, 2019, ss. 45-61, DOI:10.7366/wir012019/03
  • Harton Anna, Myszkowska-Ryciak Joanna, Laskowski Wacław[i in.] : Prevalence of overweight and obesity among adolescents in Poland, w: Journal of Health Inequalities, vol. 5, nr 2, 2019, ss. 180-187, DOI:10.5114/jhi.2019.91371
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena, Gębski Jerzy, Plichta Marta[i in.] : Diet-related factors, physical activity, and weight status in polish adults, w: Nutrients, vol. 11, 2019, ss. 1-13, DOI:10.3390/nu11102532
  • Kaczorowska Joanna, Rejman Krystyna, Halicka Ewa[i in.] : Impact of Food Sustainability Labels on the Perceived Product Value and Price Expectations of Urban Consumers, w: Sustainability, vol. 11, nr 24, 2019, ss. 1-17, Numer artykułu:7240, DOI:10.3390/su11247240
  • Kaczorowska Joanna, Rejman Krystyna, Halicka Ewa[i in.] : Influence of B2C sustainability labels in the purchasing behaviour of Polish consumers in the olive oil market, w: Olsztyn Economic Journal, vol. 14, nr 3, 2019, ss. 299-311, DOI:10.31648/oej.4374
  • Kowalczuk Iwona, Gębski Jerzy, Maciąg Agnieszka[i in.] : Tipping behavior of Polish consumers - the segmentation approach, w: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Ekonomiczne Problemy Turystyki, nr 1 (45), 2019, ss. 53-61, DOI:10.18276/ept.2019.1.45-05
  • Laskowski Wacław, Górska-Warsewicz Hanna, Rejman Krystyna[i in.] : How important are cereals and cereal products in the average Polish diet, w: Nutrients, vol. 11, nr 3, 2019, ss. 1-21, DOI:10.3390/nu11030679
  • Myszkowska-Ryciak Joanna, Harton Anna, Gajewska Danuta[i in.] : Nutritional behaviors of polish adolescents: Results of the wise nutrition—healthy generation project, w: Nutrients, vol. 11, nr 7, 2019, ss. 1-16, Numer artykułu:1592, DOI:10.3390/nu11071592
  • Plichta Marta, Jeżewska-Zychowicz Marzena: Eating behaviors, attitudes toward health and eating, and symptoms of orthorexia nervosa among students, w: Appetite, vol. 137, 2019, ss. 114-123, DOI:10.1016/j.appet.2019.02.022
  • Plichta Marta, Jeżewska-Zychowicz Marzena, Gębski Jerzy: Orthorexic tendency in Polish students: exploring association with dietary patterns, body satisfaction and weight , w: Nutrients, vol. 11, nr 1, 2019, ss. 1-19, Numer artykułu:100, DOI:10.3390/nu11010100
  • Rejman Krystyna, Kaczorowska Joanna, Halicka Ewa[i in.] : Do Europeans consider sustainability when making food choices? A survey of Polish city-dwellers, w: Public Health Nutrition, vol. 22, nr 7, 2019, ss. 1330-1339, DOI:10.1017/S1368980019000326
  • Ręgwelski Maciej, Lange Ewa, Głąbska Dominika[i in.] : Analysis of the influence of age, BMI, and WHtR on body mass acceptance, attitudes, and motivation towards body mass reduction in overweight and obese Caucasian women, w: Nutrients, vol. 11, nr 3, 2019, ss. 1-19, Numer artykułu:542, DOI:10.3390/nu11030542
  • Sajdakowska Marta, Żakowska-Biemans Sylwia, Gutkowska Krystyna: Food of Polish origin and its attributes in consumer opinion, w: ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, vol. 26, nr 1, 2019, ss. 155-172, DOI:10.15193/zntj/2019/118/280
  • Sajdakowska Marta, Tekień Agnieszka: To raise or not to raise the level of ingredients in yoghurts: Polish consumer preferences regarding dairy products, w: Nutrients, vol. 11, nr 10, 2019, ss. 1-16, Numer artykułu:2526, DOI:10.3390/nu11102526
  • Sajdakowska Marta, Gębski Jerzy, Żakowska-Biemans Sylwia[i in.] : Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice, w: Public Health, vol. 167, 2019, ss. 78-87, DOI:10.1016/j.puhe.2018.10.018
  • Skolmowska Dominika, Głąbska Dominika, Guzek Dominika[i in.] : Association between dietary isoflavone intake and ulcerative colitis symptoms in Polish caucasian individuals, w: Nutrients, vol. 11, nr 8, 2019, ss. 1-12, Numer artykułu:1936, DOI:10.3390/nu11081936
  • Stangierska Dagmara, Kowalczuk Iwona, Świątkowska Monika[i in.] : The influence of nutritional information upon customer attitude and behaviour in eating out establishments, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 70, nr 1, 2019, ss. 35-40, DOI:10.32394/rpzh.2019.0052
  • Szczebyło Agata, Rejman Krystyna, Halicka Ewa[i in.] : Analysis of the global pulses market and programs encouraging consumption of this food, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, vol. 19, nr 3, 2019, ss. 85-96, DOI:10.22630/PRS.2019.19.3.49
  • Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Gębski Jerzy, Maciąg Agnieszka: Supplier - buyer relationships in catering enterprises, w: Intercathedra, vol. 39, nr 2, 2019, ss. 195-202, DOI:10.17306/J.INTERCATHEDRA.2019.00071
  • Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Jankowski Paweł: The impact of innovation on the global competitiveness of Polish meat and dairy enterprises, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, vol. 19, nr 1, 2019, ss. 120-132, DOI:10.22630/PRS.2019.19.1.11
  • Zysk Wioleta, Głąbska Dominika, Guzek Dominika: Food neophobia in celiac disease and other gluten-free diet individuals, w: Nutrients, vol. 11, nr 8, 2019, ss. 1-15, Numer artykułu:1762, DOI:10.3390/nu11081762
  • Zysk Wioleta, Głąbska Dominika, Guzek Dominika: Role of front-of-package gluten-free product labeling in a pair-matched study in women with and without celiac disease on a gluten-free diet, w: Nutrients, vol. 11, nr 2, 2019, ss. 1-14, Numer artykułu:E398, DOI:10.3390/nu11020398
  • Żakowska-Biemans Sylwia, Pieniak Zuzanna, Kostyra Eliza[i in.] : Searching for a measure integrating sustainable and healthy eating behaviors, w: Nutrients, vol. 11, nr 1, 2019, ss. 1-17, DOI:10.3390/nu11010095
  • Głąbska Dominika, Cackowska Karolina, Guzek Dominika: Comparison of the body composition of Caucasian young normal body mass women, measured in the follicular phase, depending on the carbohydrate diet level, w: Medicina-Lithuania, vol. 54, nr 6, 2018, ss. 1-15, Numer artykułu:104, DOI:10.3390/medicina54060104
  • Głąbska Dominika, Guzek Dominika, Lech Gustaw: Nutritional status of men with ulcerative colitis in remission in a pair-matched case-control study, w: Journal of Clinical Medicine, vol. 7, nr 11, 2018, ss. 1-10, Numer artykułu:E438, DOI:10.3390/jcm7110438
  • Głąbska Dominika, Uroić Valentina, Guzek Dominika[i in.] : The possibility of applying the vitamin D brief Food Frequency Questionnaire as a tool for a country with no vitamin D data in food composition tables, w: Nutrients, vol. 10, nr 9, 2018, ss. 1-15, Numer artykułu:1278, DOI:10.3390/nu10091278
  • Górska-Warsewicz Hanna, Laskowski Wacław, Kulykovets Olena[i in.] : Food products as sources of protein and amino acids - the case of Poland, w: Nutrients, vol. 10, nr 12, 2018, ss. 1-20, DOI:10.3390/nu10121977
  • Górska-Warsewicz Hanna, Żakowska-Biemans Sylwia, Czeczotko Maksymilian[i in.] : Organic private labels as sources of competitive advantage - the case of international retailers operating on the Polish market, w: Sustainability, vol. 10, nr 7, 2018, ss. 1-28, DOI:10.3390/su10072338
  • Górska-Warsewicz Hanna, Czeczotko Maksymilian, Kudlińska-Chylak Anna: Zachowania konsumentów wobec marek własnych, w: Handel Wewnętrzny, nr 2 (373), 2018, ss. 54-64
  • Groele Barbara, Głąbska Dominika, Gutkowska Krystyna[i in.] : Mother’s fruit preferences and consumption support similar attitudes and behaviors in their children, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 15, nr 12, 2018, ss. 1-13, Numer artykułu:E2833, DOI:10.3390/ijerph15122833
  • Gutkowska Krystyna, Czarnecki Jacek, Głąbska Dominika[i in.] : Consumer perception of health properties and of other attributes of beef as determinants of consumption and purchase decisions, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, vol. 69, nr 4, 2018, ss. 413-419, DOI:10.32394/rpzh.2018.0048
  • Gutkowska Krystyna, Choiński Witold, Żakowska-Biemans Sylwia: Poziom znajomości systemów jakości i bezpieczeństwa żywności wśród dystrybutorów mięsa na przykładzie PQS (Pork Quality System), w: Handel Wewnętrzny, nr 4 (375), 2018, ss. 353-365
  • Gutkowska Krystyna, Czarnecki Jacek: Sustainable development, sustainable consumption, sustainable household, sustainable consumer. Theoretical and empirical impressions, w: Konsumpcja i Rozwój, nr 4 (25), 2018, ss. 144-162
  • Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Mellová Blanka[i in.] : Analysis of the influence of food neophobia in children on the future osteoporosis risk, w: Osteoporosis International, vol. 29, 2018, ss. 540-540
  • Guzek Dominika, Głąbska Dominika, Mellová Blanka[i in.] : Influence of food neophobia level on fruit and vegetable intake and its association with urban area of residence and physical activity in a nationwide case-control study of Polish adolescents, w: Nutrients, vol. 10, nr 7, 2018, ss. 1-15, Numer artykułu:E897, DOI:10.3390/nu10070897
  • Halicka Ewa, Rejman Krystyna, Kaczorowska Joanna: Changes in EU food supply and the activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 2018, ss. 175-182, DOI:10.22630/PRS.2018.18.4.108
  • Hamułka Jadwiga, Wądołowska Lidia, Hoffmann Monika[i in.] : Effect of an education program on nutrition knowledge, attitudes toward nutrition, diet quality, lifestyle, and body composition in Polish teenagers. The ABC of healthy eating project : design, protocol, and methodology, w: Nutrients, vol. 10, nr 10, 2018, ss. 1-35, Numer artykułu:1439, DOI:10.3390/nu10101439
  • Hamułka Jadwiga, Głąbska Dominika, Guzek Dominika[i in.] : Intake of saturated fatty acids affects atherogenic blood properties in young, Caucasian, overweight women even without influencing blood cholesterol, w: International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 15, nr 11, 2018, ss. 1-17, Numer artykułu:2530, DOI:10.3390/ijerph15112530
  • Jackowska Małgorzata, Rejman Krystyna, Halicka Ewa: Marketing and B2C communication on the market of foods for infants and young children, w: Handel Wewnętrzny, nr 1 (372), 2018, ss. 46-54
  • Jeznach Maria, Kosicka-Gębska Małgorzata, Gębski Jerzy[i in.] : Czynniki skłaniajce do nabycia zywności prozdrowotnej w świetle badań jakościowych, w: Handel Wewnętrzny, nr 4 (375) tom II, 2018, ss. 366-375
  • Jeznach Maria, Kosicka-Gębska Małgorzata, Tul-Krzyszczuk Agnieszka[i in.] : Ocena percepcji opakowań aktywnych przez konsumentów nabywających mięso, w: Handel Wewnętrzny, nr 2 (373), 2018, ss. 213-221
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena: Cooking methods, social relations and situations related to food as a part of nutrition education within family, w: Rural Environment. Education. Personality. (REEP). Proceedings of the 8th International Scientific Conference, nr 11, 2018, ss. 261-268
  • Jeżewska-Zychowicz Marzena: Skłonność konsumentów do zmiany zachowań nabywczych na rynku żywności i jej wybrane uwarunkowania, w: Konsumpcja i Rozwój, nr 2 (23), 2018, ss. 65-78
  • eżewska-Zychowicz Marzena, Gębski Jerzy, Guzek Dominika[i in.] : The associations between dietary patterns and sedentary behaviors in Polish adults (lifestyle study), w: Nutrients, vol. 10, nr 8, 2018, ss. 1-16, DOI:10.3390/nu10081004
  • Kaczorowska Joanna, Rejman Krystyna, Nosarzewska Julia: Postrzeganie produktów żywnościowych oznaczonych certyfikatami spełniającymi ideę zrównoważonej konsumpcji, w: Handel Wewnętrzny, nr 2 (373), 2018, ss. 222-234
  • Kaczorowska Joanna, Rejman Krystyna, Halicka Ewa: Wpływ certyfikatu rolnictwa ekologicznego na gotowość konsumentów do zapłaty wyższej ceny za owoce, w: Handel Wewnętrzny, nr 3 (374), 2018, ss. 197-207
  • Kosicka-Gębska Małgorzata, Gębski Jerzy, Jeznach Maria[i in.] : Zachowania konsumentów związane z procesem podejmowania decyzji o zakupie mięsa oraz ryb, w: Handel Wewnętrzny, nr 3 (374), 2018, ss. 18-26
  • Kowalczuk Iwona, Fusiek Marta, Nowocień Michał: Postawy studentów wobec nowych produktów i technologii w produkcji żywności, w: Handel Wewnętrzny, nr 1 (372), 2018, ss. 75-86
  • Kowalkowska Joanna, Lonnie Marta, Wądołowska Lidia[i in.] : Health- and taste-related attitudes associated with dietary patterns in a representative sample of Polish girls and young women :, w: Nutrients, vol. 10, nr 2, 2018, ss. 1-18, DOI:10.3390/nu10020254
  • Kowalkowska Joanna, Wądołowska Lidia, Czarnocińska Jolanta[i in.] : Reproducibility of a questionnaire for dietary habits, lifestyle and nutrition knowledge assessment (KomPAN) in Polish adolescents and adults, w: Nutrients, vol. 10, nr 12, 2018, ss. 1-19, DOI:10.3390/nu10121845
  • Kozłowska Paulina, Guzek Dominika, Głąbska Dominika: Preferencje młodych konsumentów wobec kaw dostępnych na polskim rynku, w: Handel Wewnętrzny, nr 1 (372), 2018, ss. 26-34
  • Krajewski Karol, Kuboń Maciej, Świątkowska Monika[i in.] : Wybrane determinanty procesów dystrybucji produktów lokalnych w warunkach rynku żywnościowego Podkarpacia, w: Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, ss. 96-101, DOI:10.5604/01.3001.0012.1502
  • Kulykovets Olena, Czeczotko Maksymilian, Kudlińska-Chylak Anna[i in.] : Współczesne narzędzia promocji turystyki uzdrowiskowej, w: Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 2018, ss. 19-43
  • Kwiecińska Katarzyna, Kosicka-Gębska Małgorzata, Gębski Jerzy: Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121, 2018, ss. 83-91, DOI:10.22630/EIOGZ.2018.121.6
  • Kwiecińska Katarzyna, Kosicka-Gębska Małgorzata, Gębski Jerzy: Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego, 2018, ss. 313-322, DOI:10.22630/PRS.2018.18.4.121
  • Laskowski Wacław, Piekut Marlena: Konsumpcja w wiejskich gospodarstwach domowych rodziców samotnie wychowujących dzieci, w: Polityka Społeczna, nr 3, 2018, ss. 21-28
  • Laskowski Wacław, Górska-Warsewicz Hanna, Kulykovets Olena: Meat, meat products and seafood as sources of energy and nutrients in the average Polish diet, w: Nutrients, vol. 10, nr 10, 2018, ss. 1-22, DOI:10.3390/nu10101412
  • Maciąg Agnieszka, Świątkowska Monika, Świstak Ewa[i in.] : Criteria of food supplier choice in the case of the prospective development of a gastronomic enterprise, w: Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, ss. 111-115, DOI:10.5604/01.3001.0012.2953
  • Maciąg Agnieszka, Bobola Agnieszka, Górska-Warsewicz Hanna[i in.] : Ocena i prognoza sytuacji finansowej sektora gastronomicznego w ocenie polskich przedsiębiorców oraz perspektywie rozwoju rynku, w: Handel Wewnętrzny, nr 1 (372), 2018, ss. 87-98
  • Ozimek Irena, Szlachciuk Julita, Bobola Agnieszka[i in.] : Postrzeganie jakości usług hotelarskich przez konsumentów, w: Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 2018, ss. 41-55
  • Przeździecka-Czyżewska Natalia, Szlachciuk Julita, Ozimek Irena: Znajomość wybranych oświadczeń żywieniowych wśród młodych konsumentów, w: Handel Wewnętrzny, nr 6 (377), 2018, ss. 466-476
  • Sajdakowska Marta, Królak Maria, Zychowicz Witold[i in.] : Acceptance of food technologies, perceived values and consumers’ expectations towards bread. A survey among Polish sample, w: Sustainability, vol. 10, nr 4, 2018, ss. 1-16, DOI:10.3390/su10041281
  • ajdakowska Marta, Jankowski Paweł, Gutkowska Krystyna[i in.] : Consumer acceptance of innovations in food: a survey among Polish consumers, w: Journal of Consumer Behaviour, vol. 17, nr 3, 2018, ss. 253-267, DOI:10.1002/cb.1708
  • Sajdakowska Marta, Gębski Jerzy, Gutkowska Krystyna[i in.] : Importance of health aspects in Polish consumer choices of dairy products, w: Nutrients, vol. 10, nr 8, 2018, ss. 1-12, DOI:10.3390/nu10081007
  • Sajdakowska Marta, Żakowska-Biemans Sylwia, Jeżewska-Zychowicz Marzena: Wybrane produkty zbożowe z dodatkiem błonnika w opinii konsumentów, w: Handel Wewnętrzny, nr 2 (373), 2018, ss. 369-386
  • Sezik Irena, Gutkowska Krystyna: Oczekiwane przez konsumentów kierunki rozwoju oferty gastronomicznej, w: Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 2, 2018, ss. 65-70
  • Stangierska Dagmara, Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Świstak Ewa[i in.] : Źródła zaopatrzenia lokali gastronomicznych na przykładzie produktów nabiałowych, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121, 2018, ss. 93-103, DOI:10.22630/EIOGZ.2018.121.7
  • Szlachciuk Julita: Znajomość praw przysługujących konsumentom dokonującym zakupu żywności przez Internet, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121, 2018, ss. 105-114, DOI:10.22630/EIOGZ.2018.121.8
  • Świątkowska Monika, Stangierska Dagmara, Kowalczuk Iwona[i in.] : Preferencje dotyczące promocji sprzedaży stosowanej w lokalach typu fast food, w: Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 2018, ss. 73-88
  • Świątkowska Monika, Stangierska Dagmara, Kowalczuk Iwona[i in.] : Wpływ informacji żywieniowej w lokalu gastronomicznym na postawy i zachowania młodych konsumentów z uwzględnieniem płci, w: Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 2018, ss. 50-59
  • Świątkowska Monika, Świstak Ewa, Stangierska Dagmara[i in.] : Wpływ zakresu usług dodatkowych, świadczonych przez hotele butikowe, na ich ocenę przez gości, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu, nr 535, 2018, ss. 186-194, DOI:10.15161/pn.2018.535.17
  • Tekień Agnieszka, Gutkowska Krystyna, Żakowska-Biemans Sylwia: Conjoint analysis as a statistical tool for studying consumer behaviour :, w: Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, vol. 19, nr 4, 2018, ss. 452-461, DOI:10.22630/MIBE.2018.19.4.43
  • Tekień Agnieszka, Gutkowska Krystyna, Żakowska-Biemans Sylwia[i in.] : Using cluster analysis and choice-based conjoint in research on consumers preferences towards animal origin food products. Theoretical review, results and recommendations, w: Animal Science Papers and Reports, vol. 36, nr 2, 2018, ss. 171-184
  • Żakowska-Biemans Sylwia, Gutkowska Krystyna: Atrybuty zaufania dotyczące jakości jako czynnik wpływający na decyzje nabywcze konsumentów żywności, w: Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121, 2018, ss. 115-130, DOI:10.22630/EIOGZ.2018.121.9
  • Zysk Wioleta, Głąbska Dominika, Guzek Dominika: Social and emotional fears and worries influencing the quality of life of female celiac disease patients following a gluten-free diet, w: Nutrients, vol. 10, nr 10, 2018, ss. 1-14, Numer artykułu:E1414, DOI:10.3390/nu10101414

KSIĄŻKI I ROZDZIAŁY W MONOGRAFIACH

  •  Górska-Warsewicz Hanna, Jaworska Danuta, Czeczotko Maksymilian (): Żywność, żywienie, rynek. Innowacje w nauce i praktyce, 2020, Wydawnictwo SGGW, ISBN 978-83-7583-948-7, 154 s.
  • Gutkowska Krystyna, Gantner Andrzej, Tomaszewska-Pielacha Marta: Znaczenie ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Trzymaj Formę!" w profilaktyce nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, 2019, Wydawnictwo SGGW, ISBN 978-83-7583-900-5, 181 s.
  • Górska-Warsewicz Hanna, Czeczotko Maksymilian ( red. ): Przedsiębiorczość w nauce i praktyce :zarządzanie, finanse, rynek, 2019, Wydawnictwo SGGW, ISBN 978-83-7583-847-3, 239 s.
  • Kosicka-Gębska Małgorzata, Bilska Beata, Tul-Krzyszczuk Agnieszka[i in.] : Marnotrawstwo żywności w placówkach handlu detalicznego - przyczyny i sposoby zapobiegania, w: Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu / Łaba Sylwia ( ), 2020, Wydawnictwo IOŚ-PIB, ISBN 978-83-60312-64-3, ss. 89-105
  • Gutkowska Krystyna, Adamowski Janusz Włodzimierz ( red. ): Edukacja żywieniowa w teorii i praktyce, 2019, Wydawnictwo SGGW, ISBN 978-83-7583-913-5, 238 s.
  • Knysak Daniel, Kostyra Eliza, Piotrowska Anna [i in.] : Sensory image of fruit juices mixtures based on kiwiberry (Actinidia arguta) and its effect on hedonic response of consumers, w: Proceedings of the 10th International Kiwiberry Seminar :"International cooperation vs competition" Warsaw, Poland May, 23-24, 2019 [abstrakty] / Latocha Piotr, Debersaques Filip ( red. ), 2019, ISBN 978-83-954298-0-4, ss. 24-24
  • Kostyra Eliza, Żakowska-Biemans Sylwia, Čandek-Potokar Marjeta [i in.] : Jakość sensoryczna przetworów z mięsa wieprzowego pochodzącego od osobników immunokastrowanych, kastrowanych chirurgicznie oraz niekastrowanych. Doświadczenia z badań eksperckich i konsumenckich, w: Osiągnięcia i perspektywy zootechniki w aspekcie zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska :LXXXIV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Szczecin, 18-20 września 2019 r. [abstrakty], 2019, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, ISBN 978-83-7663-283-4, ss. 99-99
  • Ozimek Irena, Szlachciuk Julita: Consumers' awareness of their right when shopping for food online among people aged over 45, w: Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy. Proceedings of the 2019 International Scientific Conference / Gołębiewski Jarosław ( red. ), vol. 3, 2019, ISBN 978-83-7583-905-0, ss. 89-94, DOI:10.22630/ESARE.2019.3.11
  • Rejman Krystyna: Właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza owoców pestkowych, w: Dawne odmiany drzew owocowych uprawianych w Polsce / Przybyła Andrzej ( red. ), vol. I - Pestkowe, 2019, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, ISBN 978-83-950083-1-3, ss. 273-290
  • Świąder Katarzyna, Lipska A, Gutkowska Krystyna: Possibilities of using Tagatose and Isomaltulose in non-alcoholic beverages, w: International Conference of Food Safety and Health :Food safety, security and regulation, risk evaluation, nutrition Phytochemistry, cancer prevention and precision cancer medicine, November 26 - 28, 2019, Taichung City, Taiwan [abstrakty] / Paul Singh, 2019, ISBN 9781234567897, ss. 73-73
  • Żakowska-Biemans Sylwia: Zmieniające się oczekiwania konsumentów wobec żywności i ich implikacje dla rozwoju rynku owoców i warzyw, w: Miejsce ogrodnictwa we współczesnym życiu człowieka i ochronie środowiska :V Zjazd Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych : konferencja naukowa, Warszawa, 16-18 września 2019 r., streszczenia / Rabiza-Świder Julita [i in.] ( red. ), 2019, ISBN 978-83-7583-883-1, ss. 22-22