Biblioteka Wydziału Żywienia Człowieka

Drukuj

Funkcjonowanie Biblioteki Wydziału Żywienia Człowieka

biblioteka czynna w godzinach

poniedziałek - piątek

9.00 – 15.00

  • Wejście do biblioteki obowiązkowo w maseczkach. Bibliotekarz ma prawo odmówić obsługi osób nie zasłaniających nosa i ust.
  • Obowiązkowa dezynfekcja rąk i zachowanie dystansu.
  • Przy stanowisku bibliotekarza może przebywać 1 osoba.
  • Schowki na bagaż są niedostępne. Dopuszczamy wnoszenie plecaków i torebek do czytelni.
  • Nie udostępniamy urządzeń dotykowych (komputerów z dostępem do Internetu, skanera). Wyjątkiem jest 1 komputer katalogowy.

Równocześnie w czytelni może przebywać maksymalnie 4 osoby. Nie przewidujemy wcześniejszej rezerwacji miejsc.

Czytelnik obowiązkowo zgłasza się do bibliotekarza dyżurnego i zajmuje miejsce przez niego wyznaczone. Nie ma możliwości pracy wspólnej w grupach.

Czytelnik może samodzielnie skorzystać z książek i czasopism umieszczonych w wolnym dostępie. Preferowane jest wcześniejsze wyszukanie potrzebnych materiałów w katalogu Biblioteki (najlepiej w domu). Dla czytelników, którzy nie mają możliwości przeszukiwania katalogu poza biblioteką, udostępniamy 1 komputer katalogowy (OPAC); prosimy o każdorazowe dezynfekowanie rąk przed skorzystaniem z komputera.

Wykorzystane materiały należy obowiązkowo odkładać na wózek. Zwrócone książki i czasopisma zostają wyłączone z możliwości ponownego korzystania na okres niezbędnej trzydniowej kwarantanny.

Kontakt:

Tel.: 22 59 37 008

e-mail: bwnzck@sggw.edu.pl

 

Kierownik

dr inż. Magdalena Seta

Pracownicy

Agnieszka Jakubowska

 

Biblioteka Wydziału Żywienia Człowieka powstała na bazie przekazanych zbiorów Katedr i Zakładów Wydziału oraz Biblioteki Głównej SGGW. Zajmuje się gromadzeniem, opracowywaniem i udostępnianiem specjalistycznej literatury z dziedziny:

  • żywienia człowieka
  • nauk o żywności
  • dietetyki
  • nauk ekonomicznych i konsumpcji.

Zgromadzony księgozbiór jest tematycznie wysoce reprezentatywny dla literatury polskiej i obejmuje najcenniejsze pozycje obcojęzyczne. Zbiory obejmują ok. 15 tys. woluminów:

  • zbiory zwarte (książki) – 6.5 tys.
  • zbiory ciągłe (czasopisma) – 2.5 tys. – oparte są na wieloletniej prenumeracie czasopism polskich i zagranicznych w formie drukowanej
  • zbiory specjalne (prace dyplomowe) – 6.0 tys. – wszystkie prace inżynierskie, magisterskie i doktorskie obronione na Wydziale.

Większość zbiorów jest w wolnym dostępie do samodzielnego korzystania na miejscu. Czytelnia wyposażona jest w 30 miejsc, 3 stanowiska komputerowe z dostępem do katalogu bibliotek SGGW oraz 3 stanowiska umożliwiające poszukiwania informacji i materiałów w Internecie.

Użytkownicy Biblioteki Wydziału Żywienia Człowieka  to głównie studenci i pracownicy SGGW. Wypożyczanie międzybiblioteczne oraz dogodne godziny otwarcia biblioteki umożliwiają korzystanie z jej zasobów czytelnikom z całego kraju.

 

Biblioteka Główna SGGW