Wydarzenia

Dieta dobra dla mózgu – co jeść by wspomóc nasz układ nerwowy?

Dodano: 21.08.2020 (piątek)

Czy można odpowiednim żywieniem poprawić pracę mózgu i wspomóc układ nerwowy dowiesz się z wywiadu z dr hab. lek. med. Darkiem Włodarkiem, pracownikiem Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, który opublikowano na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób...

czytaj więcej >>

Obalamy mity na temat zdrowego żywienia

Dodano: 21.08.2020 (piątek)

W portalu Focus.pl ukazał się artykuł, w którym specjaliści Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka: dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, mgr inż. Alicja Ponder oraz mgr Dominika Skolmowska obalają mity na temat zdrowego żywienia...

czytaj więcej >>

Projekty studentów kierunku Dietetyka

Dodano: 20.05.2020 (środa)

W ramach zdalnie realizowanych zajęć z przedmiotu Projektowanie produktów i potraw dietetycznych studenci studiów II stopnia kierunku Dietetyka przygotowali prototypy produktów zbożowych spełniające wymagania dla wyrobów wielozbożowych, wysokobłonnikowych i bez dodatku cukru oraz informacje niezbędne...

czytaj więcej >>

„Technologiczne” studio nagrań

Dodano: 8.05.2020 (piątek)

W Zakładzie Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności Wydziału Żywienia Człowieka powstało tymczasowe studio nagrań materiałów do ćwiczeń z przedmiotu „Podstawy technologii gastronomicznej”. Oczekując na powrót studentów zespół technologiczny w składzie: dr inż. Marlena Pielak, dr...

czytaj więcej >>

Pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na pierwszym miejscu wśród jednostek naukowych SGGW w kategorii punktów uzuskanych za publikacje

Dodano: 28.04.2020 (wtorek)

Zgodnie z danymi zaprezentowanymi przez Prorektora ds. Nauki – prof. dr hab. Mariana Binka w czasie posiedzenia Senatu SGGW w dniu 27.04.2020r. nasz Instytut uplasował się na I miejscu spośród wszystkich jednostek naukowych SGGW w...

czytaj więcej >>

Co obecnie robią Studenci GiH i ŻCZiOŻ?

Dodano: 8.04.2020 (środa)

Studenci kierunków Gastronomia i Hotelarstwo (II rok) oraz Żywienie Człowieka i Ocena Żywności (I rok) studiów stacjonarnych i niestacjonarnych w ramach przedmiotu „Podstawy Technologii Gastronomicznej” i zdalnie prowadzonych ćwiczeń intensywnie pracują. W poprzednich tygodniach tematem były...

czytaj więcej >>

Darowizna Vivamix dla Zakładu Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności

Dodano: 1.04.2020 (środa)

Niezmiernie nam miło poinformować, że dnia 27 lutego 2020 r. firma Vivamix (oficjalny dystrybutor sprzętu legendarnej marki KitchenAid® w Polsce) przekazała bezpłatnie Zakładowi Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności zestaw przystawek do mikserów. W skład przekazanego...

czytaj więcej >>

Zespoły badawcze Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka wśród laureatów konkursu Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu

Dodano: 25.03.2020 (środa)

Pięć zespołów naukowych ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w tym dwa z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, wygrało konkurs „Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu”, realizowany przy udziale Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, a współfinansowany...

czytaj więcej >>

Badania i publikacja studentów Wydziału Żywienia Człowieka

Dodano: 4.03.2020 (środa)

Studenci naszego Wydziału, Marcin Kruk oraz Tomasz Wójcik pod opieką dr hab. Moniki Trząskowskiej prowadzili badania nad możliwością zastosowania naparu herbacianego Kombucha i symbiotycznejkultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych na bazie mleka tradycyjnego orazmleka bez...

czytaj więcej >>

Studenci naszego Wydziału w II etapie V międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020

Dodano: 28.02.2020 (piątek)

Studenci naszego Wydziału, Karol Krakówko, Marcin Kruk i Tomasz Wójcik zakwalifikowali się  do II eapu międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020 organizowanego dla studentów kierunków: technologia żywności, bezpieczeństwo żywności i dziedziny pokrewnych przez Kauno kolegija, litewski Uniwersytet Nauk Stosowanych oraz...

czytaj więcej >>

Dni otwarte SGGW

Dodano: 27.01.2020 (poniedziałek)

W ostatni weekend 24 i 25 stycznia, w czasie Dni otwartych SGGW, mieliśmy okazję spotkać się z uczniami szkół średnich i przedstawić im ofertę naszego Wydziału. Bardzo dziękujemy wszystkim studentom i pracownikom zaangażowanym w organizację...

czytaj więcej >>

Sukces studentów Wydziału Żywienia Człowieka

Dodano: 20.01.2020 (poniedziałek)

Dwoje studentów Wydziału Żywienia Człowieka, Ewelina Drozińska oraz Bartosz Kwiatkowski z kierunku Projektowanie Żywności znalazło się na liście stypendystów Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego na rok 2019/2020. W dniu 19 grudnia 2019 r. spośród 1087 wniosków spełniających warunki...

czytaj więcej >>

Tastes of America – culinary workshop with Michael Wolf

Dodano: 14.12.2019 (sobota)

W dniu 13.12.2019 r. w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności (KTGiHŻ) po raz drugi była możliwość, a zarazem przyjemność, gotowania z amerykańskim szefem kuchni Michaelem Wolfem, który poprowadził warsztaty kulinarne: „Tastes of America –...

czytaj więcej >>

Akademia Belvedere dla SGGW

Dodano: 1.12.2019 (niedziela)

W dniu 27.11.2019 r. w restauracji Belvedere (nagrodzonej 3 kompletami czerwonych sztućców renomowanego przewodnika Michelin), odbyła się inauguracja cyklu zajęć szkoleniowych realizowanych w ramach Akademii Belvedere dla SGGW. W pierwszych zajęciach z zakresu podstaw wiedzy...

czytaj więcej >>

Studenci gastronomii i hotelarstwa projektują potrawy zgodne z filozofią ZERO WASTE

Dodano: 19.12.2019 (czwartek)

W ramach przedmiotu Projektowanie nowych potraw, w semestrze zimowym roku akademickiego 2019/2020, studenci kierunku Gastronomia i Hotelarstwo, Wydziału Żywienia Człowieka, zaprojektowali nowe potrawy o podwyższonej zawartości błonnika pokarmowego. Celem zajęć było opracowanie potraw z dodatkiem...

czytaj więcej >>