Wydarzenia

Nasi studenci odnoszą sukcesy!
Student kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, Marcin Kruk, otrzymał stypendium MEiN za znaczące osiągnięcia naukowe. Serdecznie gratulujemy!...
Obrony prac inżynierskich
W lutym br. tytuły inżynierów na naszym Wydziale uzyskało niemal dziewięćdziesięciu studentów kierunków Gastronomia i Hotelarstwo oraz Żywienie Człowieka i Ocena Żywności. Wszystkim nowym inżynierom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!...

Nasi studenci o kierunkach studiów na Wydziale Żywienia Człowieka
Posłuchaj co mówią o kierunkach studiów na Wydziale Żywienia Człowieka nasi studenci! Żywienie Człowieka i Ocena Żywności – zobacz tutaj Dietetyka – zobacz tutaj Gastronomia i Hotelarstwo – zobacz tutaj ...
Prezentacje Koła Naukowego Żywieniowców na 47. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW
Zapraszamy do zapoznania się z przedstawionymi na 47. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW prezentacjami członków Koła Naukowego Żywieniowców, które działa przy Wydziale Żywienia Człowieka. Robert Nicewicz – Charakterystyka sposobu odżywiania wśród osób w kryzysie bezdomności Robert Nicewicz – Postrzeganie produktów z końcowa datą przydatności do spożycia...
Nasi studenci publikują!
Członkowie Koła Naukowego Żywieniowców nie tylko zajmują się aspektami związanymi z żywieniem człowieka, ale również opracowują nowe technologie. Na koniec 2020 roku opublikowano badania związane z zastosowaniem bakterii kwasu octowego do produkcji piw typu kwaśnego....
Nasi studenci publikują!
Właśnie został opublikowany artykuł w czasopiśmie Microorganisms (IF=4,152), w którym opisana została możliwości wykorzystania napoju herbacianego Kombucha i kultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Prace badawcze były prowadzone na przestrzeni półtora roku i z...
XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW – Koło Naukowe Żywieniowców
11 grudnia 2020 roku odbył się 47. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Tegoroczne wydarzenie było dla Koła Naukowego Żywieniowców wyjątkowe. Byliśmy organizatorami tego wydarzenia, ale również zwyciężyliśmy w rankingu kół. Zaprezentowaliśmy w sumie...
XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW – Koło Naukowe Dietetyków
Prace na Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych 2020 Dnia 11 grudnia odbył się XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, organizowany przez Koło Naukowe Żywieniowców, naszych kolegów z Wydziału. W tym roku z racji na obecną sytuację...

Nowe wydanie norm żywienia dla populacji Polski 2020
Normy żywienia dla populacji Polski 2020 Uprzejmie informujemy, że w grudniu 2020 r. ukazało się nowe wydanie norm żywienia. W ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 opracowana została monografia „Normy żywienia dla populacji Polski...

Żywienie w chorobach nowotworowych
W Wydawnictwie Lekarskim PZWL ukazał się podręcznik „Żywienie w chorobach nowotworowych” pod redakcją naukową m.in. prof. dr hab. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Publikację honorowym patronatem objęli JM Rektor...
Pokojowa Nagroda Nobla dla Światowego Programu Żywnościowego
Norweski Komitet Noblowski ogłosił, że Pokojową Nagrodę Nobla 2020 otrzymuje Światowy Program Żywnościowy. Nagroda została przyznana za „wysiłki na rzecz zwalczania głodu, za wkład w szerzenie pokoju na obszarach dotkniętych konfliktami oraz za działanie jako siła napędowa...
Dieta dobra dla mózgu – co jeść by wspomóc nasz układ nerwowy?
Czy można odpowiednim żywieniem poprawić pracę mózgu i wspomóc układ nerwowy dowiesz się z wywiadu z dr hab. lek. med. Darkiem Włodarkiem, pracownikiem Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, który opublikowano na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób...
Obalamy mity na temat zdrowego żywienia
W portalu Focus.pl ukazał się artykuł, w którym specjaliści Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka: dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, mgr inż. Alicja Ponder oraz mgr Dominika Skolmowska obalają mity na temat zdrowego żywienia...
Projekty studentów kierunku Dietetyka
W ramach zdalnie realizowanych zajęć z przedmiotu Projektowanie produktów i potraw dietetycznych studenci studiów II stopnia kierunku Dietetyka przygotowali prototypy produktów zbożowych spełniające wymagania dla wyrobów wielozbożowych, wysokobłonnikowych i bez dodatku cukru oraz informacje niezbędne...
„Technologiczne” studio nagrań
W Zakładzie Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności Wydziału Żywienia Człowieka powstało tymczasowe studio nagrań materiałów do ćwiczeń z przedmiotu „Podstawy technologii gastronomicznej”. Oczekując na powrót studentów zespół technologiczny w składzie: dr inż. Marlena Pielak, dr...