Wydarzenia

Darowizna Vivamix dla Zakładu Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności

Dodano: 1.04.2020 (środa)

Niezmiernie nam miło poinformować, że dnia 27 lutego 2020 r. firma Vivamix (oficjalny dystrybutor sprzętu legendarnej marki KitchenAid® w Polsce) przekazała bezpłatnie Zakładowi Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności zestaw przystawek do mikserów. W skład przekazanego...

czytaj więcej >>

Zespoły badawcze Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka wśród laureatów konkursu Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu

Dodano: 25.03.2020 (środa)

Pięć zespołów naukowych ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w tym dwa z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, wygrało konkurs „Platforma Startowa – Wschodni Akcelerator Biznesu”, realizowany przy udziale Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, a współfinansowany...

czytaj więcej >>

Badania i publikacja studentów Wydziału Żywienia Człowieka

Dodano: 4.03.2020 (środa)

Studenci naszego Wydziału, Marcin Kruk oraz Tomasz Wójcik pod opieką dr hab. Moniki Trząskowskiej prowadzili badania nad możliwością zastosowania naparu herbacianego Kombucha i symbiotycznejkultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych na bazie mleka tradycyjnego orazmleka bez...

czytaj więcej >>

Studenci naszego Wydziału w II etapie V międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020

Dodano: 28.02.2020 (piątek)

Studenci naszego Wydziału, Karol Krakówko, Marcin Kruk i Tomasz Wójcik zakwalifikowali się  do II eapu międzynarodowego konkursu Food Technologist 2020 organizowanego dla studentów kierunków: technologia żywności, bezpieczeństwo żywności i dziedziny pokrewnych przez Kauno kolegija, litewski Uniwersytet Nauk Stosowanych oraz...

czytaj więcej >>

Dni otwarte SGGW

Dodano: 27.01.2020 (poniedziałek)

W ostatni weekend 24 i 25 stycznia, w czasie Dni otwartych SGGW, mieliśmy okazję spotkać się z uczniami szkół średnich i przedstawić im ofertę naszego Wydziału. Bardzo dziękujemy wszystkim studentom i pracownikom zaangażowanym w organizację...

czytaj więcej >>

Sukces studentów Wydziału Żywienia Człowieka

Dodano: 20.01.2020 (poniedziałek)

Dwoje studentów Wydziału Żywienia Człowieka, Ewelina Drozińska oraz Bartosz Kwiatkowski z kierunku Projektowanie Żywności znalazło się na liście stypendystów Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego na rok 2019/2020. W dniu 19 grudnia 2019 r. spośród 1087 wniosków spełniających warunki...

czytaj więcej >>

Tastes of America – culinary workshop with Michael Wolf

Dodano: 14.12.2019 (sobota)

W dniu 13.12.2019 r. w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności (KTGiHŻ) po raz drugi była możliwość, a zarazem przyjemność, gotowania z amerykańskim szefem kuchni Michaelem Wolfem, który poprowadził warsztaty kulinarne: „Tastes of America –...

czytaj więcej >>

Akademia Belvedere dla SGGW

Dodano: 1.12.2019 (niedziela)

W dniu 27.11.2019 r. w restauracji Belvedere (nagrodzonej 3 kompletami czerwonych sztućców renomowanego przewodnika Michelin), odbyła się inauguracja cyklu zajęć szkoleniowych realizowanych w ramach Akademii Belvedere dla SGGW. W pierwszych zajęciach z zakresu podstaw wiedzy...

czytaj więcej >>

Studenci gastronomii i hotelarstwa projektują potrawy zgodne z filozofią ZERO WASTE

Dodano: 19.12.2019 (czwartek)

W ramach przedmiotu Projektowanie nowych potraw, w semestrze zimowym roku akademickiego 2019/2020, studenci kierunku Gastronomia i Hotelarstwo, Wydziału Żywienia Człowieka, zaprojektowali nowe potrawy o podwyższonej zawartości błonnika pokarmowego. Celem zajęć było opracowanie potraw z dodatkiem...

czytaj więcej >>

II miejsce w Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW dla Koł Naukowych Wydziału Żywienia Człowieka!

Dodano: 9.12.2019 (poniedziałek)

6 grudnia 2019 roku odbył się 46. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Koła Naukowe naszego Wydziału zgłosiły i zaprezentowały 37 prac, z których 13 zostało nagrodzonych lub wyróżnionych. Dało to naszym studentom drugie miejsce...

czytaj więcej >>

IX Konfrontacje „Drogi do AgroSukcesu”

Dodano: 2.12.2019 (poniedziałek)

W dniu 29 listopada gościliśmy na Wydziale Lecha Krukowskiego, twórcę i współwłaściciela firmy Victoria Cymes w Wałczu, która jako pierwsza w Polsce wprowadziła na rynek soki utrwalane metodą wysokich ciśnień (HPP). Podczas spotkania Lech Krukowski...

czytaj więcej >>

XXVII Konferencja Fakty i Fikcje w Żywieniu Człowieka

Dodano: 15.11.2019 (piątek)

W ramach zorganizowanej przez Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Wydział Żywienia Człowieka XXVII konferencji dyskusyjnej z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka na temat „Diety – moda czy konieczność?  dr inż. Danuta Figurska-Ciura...

czytaj więcej >>

Inauguracja roku akademickiego 2019/2020

Dodano: 7.10.2019 (poniedziałek)

W dniu 1 października b.r. odbyła się uroczysta inauguracja roku akademickiego 2019/2020 na Wydziale Żywienia Człowieka. Uroczystość rozpoczęły wystąpienia Dziekana Wydziału dr hab. Jadwigi Hamułki, prof. SGGW oraz Prorektora ds. dydaktyki prof. dr hab. Kazimierza Tomali....

czytaj więcej >>

Wręczenie nominacji Dyrektorowi Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka

Dodano: 28.09.2019 (sobota)

27 września 2019 roku rektor SGGW prof. dr hab. W. Bielawski wręczył nominację na Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. dr hab. Krystynie Gutkowskiej. Na dziekana Wydziału Żywienia Człowieka nominowana została dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW.  Kadencja...

czytaj więcej >>

Warsztaty w Akademii Inspiracji MAKRO

Dodano: 27.09.2019 (piątek)

W dniu 24 maja i 10 września 2019 w Akademii Inspiracji MAKRO odbyły się warsztaty dotyczące Jakości żywności, jej percepcji oraz metodologii stosowania sensorycznej oceny jakości żywności. Warsztaty zostały przygotowane i poprowadzone przez dr hab. Danutę Jaworską, dr...

czytaj więcej >>