Katedra Żywienia Człowieka

Drukuj

Badania diagnostyczne (badania przesiewowe; uzupełnienie badań profilaktycznych) w zakresie:

  • oceny składu ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej (DEXA; BodPod; BIA –InBody; Maltron BioScan 920),
  • gęstości kości (DEXA, USG),
  • oceny stanu nawodnienia (BIA –InBody; Maltron BioScan 920), w tym ocena osmolalności płynów ustrojowych (Osmometr OS 3000),
  • oceny stanu tętnic obwodowych - wskaźnik kostka-ramię (tzw. ABI),
  • badanie spoczynkowego i wysiłkowego wydatku energetycznego (Cosmed Quark RMR).

Ocena statusu oksydacyjnego oraz stanu odżywienia organizmu na podstawie analizy wybranych parametrów w materiale biologicznym (mocz, krew) za pomocą metod instrumentalnych (HPLC , ASA) oraz przy użyciu analizatorów biochemicznych (Randox RX monaco; Roche cobas u 411).

Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych (dzieci, młodzież, osoby dorosłe, starsze).

Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki niedożywienia u osób starszych.

Strategie działań w zakresie zdrowia publicznego wobec zmian klimatycznych i stylu życia ludności w kontekście zrównoważonej diety i ograniczenia występowania chorób dietozależnych.

Doradztwo/szkolenia/warsztaty z zakresu zdrowego stylu życia (edukacja żywieniowa) dla różnych grup populacyjnych (dzieci , młodzież, kobiety ciężarne i karmiące, osoby dorosłe, starsze).

Doradztwo żywieniowe dla placówek żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, domy dziecka, bursy/internaty, domy pomocy społecznej, szpitale) i firm cateringowych.

 

Ekspertyzy związane z oceną jakościową i ilościową jadłospisów w żywieniu zbiorowym, menu w gastronomii.

Szkolenia/konsultacje/warsztaty z  zakresu metodyki planowania żywienia, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia.