Analizy Fizyko-Chemiczne
tel.: (+48) 22 59 37 040
Oferta badań usługowych nieobjętych akredytacją i niespełniających wymagań normy ISO/IEC17026:2018-02
- ocena składu podstawowego produktów rolnych i żywności:
- białka – oznaczenie azotu metodą destylacyjno - miareczkową
- tłuszczu – metodą ekstrakcyjno - wagową
- suchej masy – metodą wagową
- popiołu – metodą wagową
- zawartości kwasów tłuszczowych – metodą chromatografii gazowej
- oznaczenie cukrowców, ekstraktu ogółem i ekstraktu bezcukrowego
- oznaczenie kwasowości i liczby kwasowej, kwasowości lotnej
- oznaczanie liczby nadtlenkowej
- oznaczanie właściwości antyoksydacyjnych składników bioaktywnych metodą spektrofotometryczną
- oznaczanie witaminy C metodą Tillmansa
- analiza zawartości kwasów tłuszczowych
- analiza zawartości steroli oraz fitosteroli
- oznaczanie osmolarności płynów
- analiza aktywności wody
Dodatkowe usługi
- kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych
- opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety
- opracowanie treści etykiet produktów spożywczych
- ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych