Działalność Koła

Drukuj

Działalność Koła Naukowego Żywieniowców w roku akademickim 2020/2021

XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

11 grudnia 2020 roku odbył się 47. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Tegoroczne wydarzenie było dla naszego Koła wyjątkowe. Byliśmy organizatorami tego wydarzenia, ale również zwyciężyliśmy w rankingu kół. 

Zaprezentowaliśmy w sumie aż 26 prac, które powstawały w bardzo dużym tempie, nie umniejszając przy tym jakości prezentacji i wystąpień – zdobyliśmy 14 nagród indywidualnych. Na nasz sukces złożyło się wiele czynników. Poza ogromnym zaangażowaniem członków niezwykle cenne było zaangażowanie naszej opiekun dr hab. Moniki Trząskowskiej oraz wszystkich opiekunów naukowych naszych prac. Za całe wsparcie, dobre słowa, pomoc i opiekę merytoryczną chcemy serdecznie podziękować.

Wszystkim, którzy wspierali nas w organizacji Przeglądu Dorobku Kół również dziękujemy.
Szczególne podziękowania za organizację należą się dla członków Komitetu Organizacyjnego XLVII PDKN 2020:

Prof. dr hab. Jarosławowi Gołębiewskiemu, Prorektorowi ds. dydaktyki;
Prof. dr hab. Dominice Guzek, Dziekanowi Wydziału Żywienia Człowieka;
Dr hab. Monice Trząskowskiej, Opiekun naukowy KNŻ,

oraz studentom aktywnie uczestniczącym w organizacji Przeglądu:

Patrykowi Pokorskiemu – Przewodniczący Komitetu;
Mateuszowi Barczak – Wiceprzewodniczący Komitetu;
Arturowi Kiełb;
Marcinowi Kruk;
Joannie Horoszewicz;
Tomaszowi Wójcikowi

Pani prof. dr hab. Krystynie Gutkowskiej, Dyrektorowi Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka; dziękujemy za uczestniczenie w otwarciu i zakończeniu XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW i okazywaną życzliwość.

Poniżej przedstawiamy tematy i prelegentów nagrodzonych prac podczas 47. Przeglądu Dorobku Kół Naukowych:

Nagrody:

  1. Wykorzystanie skorup jaj w projektowaniu wyrobów cukierniczych o zwiększonej biodostępności wapnia – Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr inż. Monika Hoffmann)
  2. Porównanie zakwasu buraczanego powstałego na drodze tradycyjnej z zakwasami wytworzonymi z użyciem probiotycznych kultur startowych - Artur Kiełb, Wiktoria Wilkowska, Martyna Walczuk, Weronika Zduńczyk (opiekun naukowy: dr hab. Dorota Zielińska)
  3. Analiza tworzenia się biofilmów bakteryjnych na kiełkach fasoli mung – Marcin Kruk, Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  4. Porównanie jakości piw potencjalnie probiotycznych wyprodukowanych z udziałem bakterii LAB i AAB - Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska)
  5. Opracowanie składu oraz parametrów fermentacji mlecznego napoju fermentowanego z użyciem kultury starterowej napoju Kombucha – Artur Kiełb, Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  6. Analiza porównawcza mlecznych napojów fermentowanych otrzymanych przy udziale kultury startowej Kombucha – Piotr Lalowski, Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  7. Charakterystyka sposobu odżywiania wśród osób w kryzysie bezdomności – Robert Nicewicz (opiekun naukowy: dr hab. Małgorzata Kosicka-Gębska)
  8. Wpływ suplementacji witaminy D na odporność i zdrowie psychiczne człowieka - przegląd badań – Daria Częstochowska (opiekun naukowy: dr hab. Magdalena Górnicka)

Wyróżnienia:

  1. Poziom wiedzy na temat kwasów omega-3, a spożycie ryb wśród młodych dorosłych – Marta Siol, Klara Żbik (opiekunowie pracy: dr.hab. Magdalena Górnicka, dr. hab. Danuta Jaworska)
  2. Produkcja napoju alkoholowego na bazie Kombuchy – Szymon Pochylski (opiekun naukowy: dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska)
  3. Freeganizm jako alternatywny styl życia - czy może przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności - Michalina Kozicka, Małgorzata Pikora, Wiktoria Wilkowska (opiekun naukowy: dr hab. Krystyna Rejman)
  4. Postawy konsumentów wobec roślinnych zamienników mięsa i mięs z kultur tkankowych – Karina Dukaczewska, Marta Siol (opiekun naukowy: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans)
  5. Analiza zatruć pokarmowych w czasie pandemii SARS-CoV-2 – Małgorzata Pikora, Joanna Horoszewicz (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trząskowska)
  6. Postrzeganie produktów z końcową datą przydatności do spożycia przez konsumentów – Robert Nicewicz (opiekun naukowy: dr inż. Beata Bilska)



Działalność Koła w roku akademickim 2019/2020

 XLVI Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

W dniu 6 grudnia 2019 roku wzięliśmy udział w 46. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Było to zwieńczenie naszej całorocznej pracy badawczej. Udało nam się zaprezentować 37 prac – wśród nich były zarówno prezentacje multimedialne, jak i postery. Zdobyliśmy 6 nagród i 5 wyróżnień, dzięki czemu jako Koło Naukowe zajęliśmy 2 miejsce! Jest to dla nas ogromny zaszczyt i motywacja do dalszej pracy. Ten dzień był dla nas pełen emocji i radości. Pragniemy serdecznie podziękować Pani dr hab. Danucie Jaworskiej – opiekun naszego Koła za pomoc, życzliwość, wyrozumiałość oraz wsparcie w każdym momencie naszej pracy. Podziękowania składamy również na ręce wszystkich opiekunów naukowych, którzy pomogli nam w przygotowaniu projektów.
Poniżej przedstawiamy tematy nagrodzonych prac:
Nagrody:
1. Greenwashing jako element dezinformujący i sugerujący ekologiczne pochodzenie produktów żywnościowych – Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr hab. Renata Kazimierczak)
2. Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych po upływie daty minimalnej trwałości na przykładzie kaszy jaglanej – Marcin Maślanka (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trząskowska)
3. Opracowanie receptur napojów typu smoothie z wykorzystaniem nasion słodkiej bazylii – Zuzanna Konisiewicz, Alicja Krakowska (opiekun naukowy: dr hab. Danuta Jaworska/dr inż. Monika Hoffmann)
4. Opracowanie receptur napojów gazowanych bazujących na naturalnych sokach i aromatach – Marta Wójtowicz, Jakub Sochański (opiekun naukowy: dr inż. Monika Hoffmann)
5. Chipsy wysokobiałkowe z wykorzystaniem nowoczesnych źródeł białka – Daria Częstochowska (opiekun naukowy: dr inż. Monika Hoffmann)
6. Badanie asortymentu mleka i soków z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej – Hubert Kowalski, Marta Wójtowicz (opiekun naukowy: mgr inż. Karolina Misztal)

Wyróżnienia:
1. Wykorzystanie skorup jaj jako źródła wapnia w diecie – Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Izabela Cieślak (opiekun naukowy: dr inż. Monika Hoffmann)
2. Opracowanie batonów wpisujących się w założenia diety ketogenicznej z wykorzystaniem nowoczesnych źródeł błonnika – Daria Częstochowska (opiekun naukowy: dr hab. Magdalena Górnicka)
3. Zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej do produkcji piwa typu kwaśnego o właściwościach probiotycznych – Antonina Dobrowolska, Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr hab. Dorota Zielińska)
4. Analiza składu mleka kobiecego za pomocą analizatora składu mleka kobiecego firmy MIRIS w wybranych Bankach Mleka Kobiecego w Polsce – Wiktoria Soszyńska, Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr inż. Elżbieta Rosiak/mgr inż. Mateusz Gemba)
5. Zwyczaje żywieniowe graczy gier wideo – Klara Żbik (opiekun naukowy: dr hab. Małgorzata Kosicka-Gębska)

Działalność Koła w roku akademickim 2018/2019

„Słodka przyjemność” – wyjazd do zakładu produkcyjnego „Ferrero”

W dniu 24 kwietnia 2019 r. Koło Naukowe Żywieniowców miało przyjemność odwiedzić zakład produkcyjny Ferrero, znajdujący się w Bielsku Dużym. Na początku przybliżono nam historię firmy, dzieje zakładu  oraz dane liczbowe.

Kolejną atrakcją było zwiedzanie fabryki. Oprowadzono nas po działach produkcyjnych, gdzie z bliska mogliśmy zobaczyć, jak powstają nasze ulubione słodycze. Było to dla nas niezwykle interesujące i inspirujące. Ogromną niespodzianką okazały się słodkie upominki, które dostaliśmy od pracowników zakładu.

Pragniemy serdecznie podziękować firmie Ferrero, wszystkim jej pracownikom oraz każdemu, kto przyczynił się do organizacji naszego wyjazdu.

Podsumowując ten dzień jednym zdaniem: była to dla nas „słodka przyjemność” i nie możemy się doczekać kolejnych tego typu wyjazdów!

Zakład „Döhler” w Kozietułach Nowych

17 grudnia 2018 roku Koło Naukowe Żywieniowców odwiedziło zakład „Döhler” w Kozietułach Nowych. Podczas wyjazdu poznaliśmy historię zakładu, jego moc przetwórczą oraz z bliska mogliśmy przyjrzeć się wyposażeniu. Z wyjazdu wróciliśmy bogatsi o wiedzę, nowe doświadczenie oraz soki. Dziękujemy za poświęcony czas.

 

 XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW

Dnia 14 grudnia 2018 roku nasze koło wzięło udział w XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW. Jesteśmy potężną grupą i dlatego właśnie wystąpiliśmy aż z 17 projektami. Jak co roku głównie nasze prace znajdowały się w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie". Również dwie nasze prace znalazły się w sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne" i ,,Inżynieria".

Zdobyliśmy dwa miejsca na podium w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II":

I miejsce zdobyli Marcin Kruk i Tomasz Wójcik prezentując projekt pt. ,,Wykorzystanie symbiotyczne grzyba SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych”.

III miejsce zajął Patryk Pokorski prezentując pracę pt. ,,Wpływ napojów energetycznych na zdrowie. Badanie świadomości konsumentów w wieku do 18 roku życia na temat właściwości ich wpływu na zdrowie”.

Możemy cieszyć się także z trzech wyróżnień:

W sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II” wyróżnienie otrzymały Marta Zabielska i Wiktoria Soszyńska za pracę pt. ,,Porównanie rynkowe produktów light. Propozycja produktu z zamiennikami cukru” oraz Marta Wójtowicz i Jakub Sochański za pracę ,,Wykorzystania marynat do mięsa drobiowego jako czynnik ograniczający powstawanie HCA”

W sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne” wyróżnione zostały Agata Lach i Dagmara Kozłowska za projekt pt. ,,Wpływ stresu na zachowanie żywieniowe”.

 

Oprócz tego w przeglądzie wzięły udział:

Sekcja ,,Człowiek i jego otoczenie II”

Klara Żbik i Alicja Krakowska - ,,Różnice w składzie popularnych produktów spożywczych na rynku polskim oraz innych rynków europejskich”

Natalia Oryszewska i Julita Łubińska - ,,Warsztaty podstawy żywienia. Profilaktyka zaburzeń odżywiania”

Anita Bańska i Joanna Najdyhor - ,,Warsztaty żywieniowe w Szkole Podstawowej nr 4 w Zelowie”

Edyta Koreń i Jowita Kaczyńska - ,,Żelki i obniżonej zawartości cukru – możliwości opakowalnicze, badanie przechowalnicze i trwałościowe produktu”

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Realizacja modelu zrównoważonej konsumpcji żywności jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa żywnościowego świata”

Julita Łubińska i Natalia Oryszewska - ,,Opracowanie receptury ciastka wzbogaconego”

Ewelina Pieczykolan i Michalina Kozicka - ,,Wykorzystanie wytłoków owocowych i warzywnych jako dodatku smakowego w suszach herbacianych”

Edyta Koreń i Joanna Horoszewicz - ,,Zdrowe odżywianie wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym – warsztaty edukacyjne”

,,Ekonomia i nauki społeczne”

Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko - ,,Zmiana modelu konsumenta zapewniająca bezpieczeństwo żywieniowe na świecie – zalecenia na lata 2018-2030”

,,Inżynieria I”

Martyna Pawluczuk, Marcin Maślanka i Marcin Kruk - ,,Porównanie technologiczne wyciskarek wolnoobrotowych o różnych parametrach technologicznych”

,,Bioinżynieria i nauki biologiczne”

Magdalena Kalińska - ,,Określenie zdolności tworzenia amin biogennych na drodze mikrobiologicznej dekarboksylacji przez wybrane kultury startowe bakterii LAB”

Przez nasze koło zostały zagłoszone także pracę w formie posterów:

,,Ekonomia i nauki społeczne”

Magdalena Kalińska - ,,Super tax jako narzędzie w zapobieganiu otyłości”

Wiktoria Witkowska i Klaudia Szraucner - ,,Jadłodzielnia jako alternatywa dla marnotrawstwa żywności”

Katarzyna Jaszczyk i Joanna Horoszewicz - ,, Ocena zawartości związków polifenolowych w owocach jeżyny z upraw ekologicznych”

Karol Krakówko, Katarzyna Jaszczyk - ,, Ocena zawartości związków polifenolowych, witaminy C i barwników karotenoidowych w bulwach ziemniaka pochodzących z upraw ekologicznej i konwencjonalnej’’

 

Warsztaty żywieniowe dla dzieci w wieku 10-12 lat nt. „Podstawy zdrowego żywienia”

W dniu 5 listopada 2018 r. w Szkole Podstawowej nr 4 im. H. Sienkiewicza w Zelowie (gmina miejsko-wiejska w województwie łódzkim, w powiecie bełchatowskim) zostały przeprowadzone warsztaty dla dzieci w wieku 10-12 lat mające na celu poszerzenie ich wiedzy na temat „Podstaw zdrowego żywienia”.  W warsztacie brały udział dwie klasy V oraz VI, z czego 24 osoby stanowiły dziewczęta, a 27 chłopcy.  Zajęcia były prowadzone w formie prezentacji oraz aktywnej dyskusji, która dotyczyła:

  • kaloryczności żywności,
  • regularności posiłków,
  • odporności organizmu,
  • piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej,
  • zawartości cukru w żywności przetworzonej,
  • zasad komponowania posiłków.

Warsztaty miały charakter badania – w dniu 31 października uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie krótkiej ankiety związanej z tematyką mającej się odbyć prezentacji (została ona wcześniej przekazana nauczycielom). Następnie taką samą ankietę dzieci otrzymały po przeprowadzonych zajęciach. Analiza wyników pozwoliła stwierdzić, że wiedza po warsztatach została poszerzona. Dodatkowo dzieci w ankiecie wyraziły swoją opinię – aktywna forma warsztatów, czyli prezentacja połączona z dyskusją, pozwoliła na zachęcenia do udziału, a także wpłynęła na utrwalenie wiedzy.

Działalność Koła w roku akademickim 2017/2018

W czasie jednego roku działalności, w roku akademickim 2017/2018 wzięliśmy udział w ponad 16 projektach naukowych, zorganizowaliśmy warsztaty żywieniowe, wspaniały wyjazd szkoleniowy, byliśmy współorganizatorami w IV Kongresie Bezpieczeństwa Żywności i już przygotowujemy się do następnego, zaangażowaliśmy się w wolontariat i działalność społeczną, a na początku grudnia zajęliśmy drugie miejsce w Przeglądzie Kół Naukowych – aż brakuje tchu by to wymienić ;)

Współpracujemy z licznymi firmami, organizacjami i fundacjami, dzięki czemu działamy praktycznie: FoodFakty, IFS Polska& centralna Europa, FreshMazovia.com, Spółdzielnia socjalna „Kto rano wstaje”, Semco, DietaNova i wiele innych.

Wspólnie przygotowujemy i prowadzimy warsztaty dla dzieci i rodziców na temat zdrowego żywienia, projektujemy nowe produkty np. serek wiejski z innowacyjnym wsadem, napój wysokobiałkowy dla sportowców, przekąski zawierające odpady poprodukcyjne. Badamy jak zapewnić bezpieczną konsumpcję kiełków czy jak przygotować domowe smaczne i zdrowe żelki.

Dzieje się u Nas bardzo dużo więc każdy może uczestniczyć w zaproponowanym projekcie lub też zaproponować swój własny - w naszym Kole znajdzie się miejsce dla każdego ambitnego studenta!

WYNIKI XLIV PRZEGLĄDU DOROBKU KÓŁ NAUKOWYCH SGGW

Koło Naukowe Żywieniowców dnia 8 grudnia 2017 roku wystartowało na Uczelnianym Przeglądzie Kół Naukowych w 3 sekcjach: Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja), Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje),  Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji) oraz w 5 prac w sekcji posterowej.

Ogromna ilość prac (16) była efektem owocnej współpracy, kreatywności  i pomysłowości członków Koła pod okiem przyjaznych i pomocnych pracowników naukowych WNoŻCiK.

Zdarzyła się rzecz wyjątkowa!! Koło Naukowe Żywieniowców zajęło 2 miejsce w rankingu generalnym, wśród 33 kół, które przystąpiły do konkursu, zdobywając  53 punkty.

Lepsze od nas było JEDYNIE dużo bardziej liczne Koło Naukowe Leśników, które zdobyło 55 punktów. To nasz ogromny sukces! Po raz pierwszy udało się nam wyprzedzić koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych, którzy zgromadzili 41 punktów.

I Nagrody

Dwie w sekcji „Człowiek i jego otoczenie” zdobyli:

  • Ewelina Pieczykolan i Małgorzata Sobieralska z prezentacją „Wykorzystanie makuchów jako surowca wzbogacającego żywność w związki bioaktywne na przykładzie przekąsek” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej;
  • Aleksandra Jaskulska i Wojciech Grodzicki z prezentacją „Zastosowanie nadtlenku wodoru jako ekologicznej metody dezynfekcji ziarna w produkcji kiełków spożywczych” pod opieką dr inż. Doroty Zielińskiej.

II Nagrody

  • II Nagrodę zdobył Mariusz Żuk za pracę „Przetwórstwo żywności jako sposób resocjalizacji osób wykluczonych społecznie”, której opiekunem naukowym była dr hab. Danuta Jaworska.
  • II Nagrodę otrzymała Monika Wroniszewska przedstawiająca projekt „Owady jako źródło białka w projektowaniu napojów wysokobiałkowych dla sportowców” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.

III Nagrody

  • III Nagroda dla Moniki Wroniszewskiej przedstawiającej bardzo nowatorskie rozwiązanie w pracy „Food box- zdrowie w pudełku”, praca pod kierunkiem dr hab. Danuty Jaworskiej;
  • III Nagrodę otrzymali Jowita Kaczyńska i Karol Łukasz Krakówko za prezentację problemu „Sytuacja gospodarki żywnościowej krajów objętych wojną” pod opieką dr hab. Krystyny Rejman;

Do wyróżnionych projektów w dwóch sekcjach  „Człowiek i jego otoczenie” można zaliczyć:

  • „Warsztaty dla przedszkolaków i ich rodziców jako działania kształtujące dobre nawyki żywieniowe” autorstwa Karoliny Misztal, Julity Łubińskiej i Karoliny Łazugi pod opieką naukową dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubiny;
  • „Żelki na bazie składników naturalnych jako alternatywa dla słodyczy tradycyjnych” autorstwa Marcina Kruka, Bartłomieja Mierzejewskiego i Tomasza Wójcika pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej ;
  • „Zwyczaje żywieniowe uczniów szkół wiejskich w wybranych miejscowościach” zaprezentowane przez Monikę Miernicką i Kingę Kozikowską pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej- Skubiny.
  • Ponadto również wyróżniona została praca w sekcji „Hodowla i żywienie zwierząt” Magdaleny Kalińskiej i Pauliny Kałęckiej dotyczącą „Wpływu suplementacji paszy cynkiem na przydatność technologiczną mięsa drobiowego” przygotowana pod kierunkiem dr hab. Wiesława Przybylskiego.
  • W sekcji posterowej wyróżniono pracę Mariusza Żuka pt. „Wypieki funkcjonalne dla osób chorych na celiakię” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej;

Oprócz tego w konkursie wzięli udział:

  • Edyta Koreń i Paulina Kałęcka z prezentacją „Projektowanie napojów typu smoothie o działaniu funkcjonalnym” pod opieką dr hab. Ewy Rembiałkowskiej.
  • Renata Banach i Piotr Rutkowski z prezentacją „Wpływ inuliny na cechy sensoryczne jogurtu i akceptowalność przez tajwańskich studentów” pod opieką dr inż. Katarzyny Świąder.
  • Kinga Kozikowska i Monika Miernicka z posterem „Sery twarogowe z innowacyjnymi dodatkami na bazie warzyw” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej.
  • Małgorzata Sobieralska prezentująca poster „Ziarna zbóż jako surowiec do produkcji pełnowartościowych kiełków” pod opieką dr inż. Moniki Trząskowskiej.
  • Karolina Misztal prezentująca poster „Innowacyjne źródło białka w diecie” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann.

Wyniki przeglądu pobierz tutaj.