Działania Koła w roku 2020

Drukuj

Prace na Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych 2020

Dnia 11 grudnia odbył się XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, organizowany przez Koło Naukowe Żywieniowców, naszych kolegów z Wydziału. W tym roku z racji na obecną sytuację wydarzenie odbyło się online na platformie MS Teams.

Nasze Koło brało w nim czynny udział, zgłosiliśmy aż 15 prac, dzięki czemu zajęliśmy 3 MIEJSCE pod względem ilości prac na przeglądzie!

 

Nagrody:

  • „Częstość występowania zaburzeń odżywiania u osób na diecie eliminacyjnej” Małgorzata Michalska (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange)
  • „Ocena znajomości zaleceń żywieniowych i sposobu żywienia wśród wegetarian i wegan” Sandra Marciniak (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange; dr hab. Wacław Laskowski, prof. SGGW)
  • "Czy częstotliwość spożycia roślin strączkowych wpływa na nasz nastrój? Porównanie samopoczucia kobiet na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej” Katarzyna Łożyńska i Julia Rudzińska (opiekun pracy: d hab. Kałuża, prof. SGGW)

 

Wyróżnienia:

  • „Ocena podaży witaminy D z dietą i suplementami oraz poziomu wiedzy na jej temat wśród młodych dorosłych” Olga Stsepaniuk i Diana Zaverach (opiekun pracy: dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak)
  • „Częstotliwość spożycia kwasów tłuszczowych n-3 a samopoczucie w grupie zdrowych osób dorosłych w wieku 18-50 lat” Katarzyna Juszkowska i Kornelia Pajtel (opiekun pracy: d inż. Ewa Furstenberg)
  • „Ocena wpływu składników diety na przebieg trądziku pospolitego wśród kobiet w wieku 18-25 lat” Laura Kuźmin (opiekun pracy: dr. hab. lek. med. Dariusz Włodarek)
  • „Przegląd i charakterystyka technologiczno-żywieniowa wegańskich zamienników mięsa i jego przetworów dostępnych na polskim” Milena Siemiątkowska i Julia Ślifirczyk (opiekun pracy: dr inż. Rachtan-Janicka)

 

Tematyka pozostałych prac:

  • „Wpływ pandemii na styl życia wybranej grupy studentów”
  • „Świadomość żywieniowa oraz zachowania żywieniowe związane ze spożyciem białka wśród osób bedących na diecie odchudzającej do 35 roku życia”
  • „Zalecenia dietetyczne oraz analiza technologiczno-żywieniowa wybranych grup produktów spozywczych w diecie eliminacyjnej dla kobiet w okresie laktacji, u których dzieci stwierdzono alergię na białka mleka krowiego”
  • „Zawartość związków przeciwutelniających w ekologicznych produktach z owoców dzikiej róży”
  • „Przegląd dostępnych na rynku suplementów diety przeznaczonych dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym zawierających izoflawony”
  • „Wybrane produkty zbożowe i rola błonnika pokarmowego w opinii konsumentów”
  • „Zawartość związków przeciwutleniających w owocach ogórka z produkcji ekologicznej, biodynamicznej i konwencjonalnej”
  • „Postrzeganie żywności ekologicznej przez młodych konsumentów”

Inne działalności Koła w roku 2020:

  • Uczestnictwo 8 członków Koła w dniach otwartych SGGW (24-25.01.2020)
  • Czynne uczestniczenie w 3 konferencjach:
  • VI Ogólnopolska Sesja Studenckich Kół Naukowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 27-28.11.20 (prezentacja, I miejsce)
  • Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Żywienie Bez Granic”, 02-03.10.2020 (plakat)
  • II Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia „Healthspan. Długość życia”, 12-13.12.2020 (prezentacja)
  • Prowadzenie dwóch spotkań edukacyjnych w kołach senirów.
  • Prowadzenie wykładów online, zakończonych samodzielnym projektem, dla uczniów 12-14 lat na Uniwersytecie Dzieci.
  • Spotkania online w ramach projektu Koła „Wykłady z ciekawymi osobami zajmującymi się dietetyką i psychodietetyką”, na temat:
  • Mity żywieniowe – jak i dlaczego z nimi walczyć? Dr. Hanna Stolińska (09.12.2020)
  • Małe nasiona, wielki potencjał – czy fasola i soczewica mogą uratować świat? Mgr inż. Agata Szczebyło (16.12.2020)

Koło Naukowe Dietetyków przygotowało "5 pomysłów na szybkie obiady"