Prace na Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych 2020
Dnia 11 grudnia odbył się XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, organizowany przez Koło Naukowe Żywieniowców, naszych kolegów z Wydziału. W tym roku z racji na obecną sytuację wydarzenie odbyło się online na platformie MS Teams.
Nasze Koło brało w nim czynny udział, zgłosiliśmy aż 15 prac, dzięki czemu zajęliśmy 3 MIEJSCE pod względem ilości prac na przeglądzie!
Nagrody:
- „Częstość występowania zaburzeń odżywiania u osób na diecie eliminacyjnej” Małgorzata Michalska (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange)
- „Ocena znajomości zaleceń żywieniowych i sposobu żywienia wśród wegetarian i wegan” Sandra Marciniak (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange; dr hab. Wacław Laskowski, prof. SGGW)
- "Czy częstotliwość spożycia roślin strączkowych wpływa na nasz nastrój? Porównanie samopoczucia kobiet na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej” Katarzyna Łożyńska i Julia Rudzińska (opiekun pracy: d hab. Kałuża, prof. SGGW)
Wyróżnienia:
- „Ocena podaży witaminy D z dietą i suplementami oraz poziomu wiedzy na jej temat wśród młodych dorosłych” Olga Stsepaniuk i Diana Zaverach (opiekun pracy: dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak)
- „Częstotliwość spożycia kwasów tłuszczowych n-3 a samopoczucie w grupie zdrowych osób dorosłych w wieku 18-50 lat” Katarzyna Juszkowska i Kornelia Pajtel (opiekun pracy: d inż. Ewa Furstenberg)
- „Ocena wpływu składników diety na przebieg trądziku pospolitego wśród kobiet w wieku 18-25 lat” Laura Kuźmin (opiekun pracy: dr. hab. lek. med. Dariusz Włodarek)
- „Przegląd i charakterystyka technologiczno-żywieniowa wegańskich zamienników mięsa i jego przetworów dostępnych na polskim” Milena Siemiątkowska i Julia Ślifirczyk (opiekun pracy: dr inż. Rachtan-Janicka)
Tematyka pozostałych prac:
- „Wpływ pandemii na styl życia wybranej grupy studentów”
- „Świadomość żywieniowa oraz zachowania żywieniowe związane ze spożyciem białka wśród osób bedących na diecie odchudzającej do 35 roku życia”
- „Zalecenia dietetyczne oraz analiza technologiczno-żywieniowa wybranych grup produktów spozywczych w diecie eliminacyjnej dla kobiet w okresie laktacji, u których dzieci stwierdzono alergię na białka mleka krowiego”
- „Zawartość związków przeciwutelniających w ekologicznych produktach z owoców dzikiej róży”
- „Przegląd dostępnych na rynku suplementów diety przeznaczonych dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym zawierających izoflawony”
- „Wybrane produkty zbożowe i rola błonnika pokarmowego w opinii konsumentów”
- „Zawartość związków przeciwutleniających w owocach ogórka z produkcji ekologicznej, biodynamicznej i konwencjonalnej”
- „Postrzeganie żywności ekologicznej przez młodych konsumentów”
Inne działalności Koła w roku 2020:
- Uczestnictwo 8 członków Koła w dniach otwartych SGGW (24-25.01.2020)
- Czynne uczestniczenie w 3 konferencjach:
- VI Ogólnopolska Sesja Studenckich Kół Naukowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 27-28.11.20 (prezentacja, I miejsce)
- Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Żywienie Bez Granic”, 02-03.10.2020 (plakat)
- II Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia „Healthspan. Długość życia”, 12-13.12.2020 (prezentacja)
- Prowadzenie dwóch spotkań edukacyjnych w kołach senirów.
- Prowadzenie wykładów online, zakończonych samodzielnym projektem, dla uczniów 12-14 lat na Uniwersytecie Dzieci.
- Spotkania online w ramach projektu Koła „Wykłady z ciekawymi osobami zajmującymi się dietetyką i psychodietetyką”, na temat:
- Mity żywieniowe – jak i dlaczego z nimi walczyć? Dr. Hanna Stolińska (09.12.2020)
- Małe nasiona, wielki potencjał – czy fasola i soczewica mogą uratować świat? Mgr inż. Agata Szczebyło (16.12.2020)
Koło Naukowe Dietetyków przygotowało "5 pomysłów na szybkie obiady"