wtorek, 15.12.2020

XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW – Koło Naukowe Żywieniowców

11 grudnia 2020 roku odbył się 47. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Tegoroczne wydarzenie było dla Koła Naukowego Żywieniowców wyjątkowe. Byliśmy organizatorami tego wydarzenia, ale również zwyciężyliśmy w rankingu kół. 

Zaprezentowaliśmy w sumie aż 26 prac, które powstawały w bardzo dużym tempie, nie umniejszając przy tym jakości prezentacji i wystąpień – zdobyliśmy 14 nagród indywidualnych. Na nasz sukces złożyło się wiele czynników. Poza ogromnym zaangażowaniem członków niezwykle cenne było zaangażowanie naszej opiekun dr hab. Moniki Trząskowskiej oraz wszystkich opiekunów naukowych naszych prac. Za całe wsparcie, dobre słowa, pomoc i opiekę merytoryczną chcemy serdecznie podziękować.

Wszystkim, którzy wspierali nas w organizacji Przeglądu Dorobku Kół również dziękujemy.
Szczególne podziękowania za organizację należą się dla członków Komitetu Organizacyjnego XLVII PDKN 2020:

Prof. dr hab. Jarosławowi Gołębiewskiemu, Prorektorowi ds. dydaktyki;
Prof. dr hab. Dominice Guzek, Dziekanowi Wydziału Żywienia Człowieka;
Dr hab. Monice Trząskowskiej, Opiekun naukowy KNŻ,

oraz studentom aktywnie uczestniczącym w organizacji Przeglądu:

Patrykowi Pokorskiemu – Przewodniczący Komitetu;
Mateuszowi Barczak – Wiceprzewodniczący Komitetu;
Arturowi Kiełb;
Marcinowi Kruk;
Joannie Horoszewicz;
Tomaszowi Wójcikowi

Pani prof. dr hab. Krystynie Gutkowskiej, Dyrektorowi Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka; dziękujemy za uczestniczenie w otwarciu i zakończeniu XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW i okazywaną życzliwość.

Poniżej przedstawiamy tematy i prelegentów nagrodzonych prac podczas 47. Przeglądu Dorobku Kół Naukowych:

Nagrody:

  1. Wykorzystanie skorup jaj w projektowaniu wyrobów cukierniczych o zwiększonej biodostępności wapnia – Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr inż. Monika Hoffmann)
  2. Porównanie zakwasu buraczanego powstałego na drodze tradycyjnej z zakwasami wytworzonymi z użyciem probiotycznych kultur startowych - Artur Kiełb, Wiktoria Wilkowska, Martyna Walczuk, Weronika Zduńczyk (opiekun naukowy: dr hab. Dorota Zielińska)
  3. Analiza tworzenia się biofilmów bakteryjnych na kiełkach fasoli mung – Marcin Kruk, Patryk Pokorski (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  4. Porównanie jakości piw potencjalnie probiotycznych wyprodukowanych z udziałem bakterii LAB i AAB - Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska)
  5. Opracowanie składu oraz parametrów fermentacji mlecznego napoju fermentowanego z użyciem kultury starterowej napoju Kombucha – Artur Kiełb, Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  6. Analiza porównawcza mlecznych napojów fermentowanych otrzymanych przy udziale kultury startowej Kombucha – Piotr Lalowski, Marcin Kruk (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trzaskowska)
  7. Charakterystyka sposobu odżywiania wśród osób w kryzysie bezdomności – Robert Nicewicz (opiekun naukowy: dr hab. Małgorzata Kosicka-Gębska)
  8. Wpływ suplementacji witaminy D na odporność i zdrowie psychiczne człowieka - przegląd badań – Daria Częstochowska (opiekun naukowy: dr hab. Magdalena Górnicka)

Wyróżnienia:

  1. Poziom wiedzy na temat kwasów omega-3, a spożycie ryb wśród młodych dorosłych – Marta Siol, Klara Żbik (opiekunowie pracy: dr.hab. Magdalena Górnicka, dr. hab. Danuta Jaworska)
  2. Produkcja napoju alkoholowego na bazie Kombuchy – Szymon Pochylski (opiekun naukowy: dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska)
  3. Freeganizm jako alternatywny styl życia - czy może przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności - Michalina Kozicka, Małgorzata Pikora, Wiktoria Wilkowska (opiekun naukowy: dr hab. Krystyna Rejman)
  4. Postawy konsumentów wobec roślinnych zamienników mięsa i mięs z kultur tkankowych – Karina Dukaczewska, Marta Siol (opiekun naukowy: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans)
  5. Analiza zatruć pokarmowych w czasie pandemii SARS-CoV-2 – Małgorzata Pikora, Joanna Horoszewicz (opiekun naukowy: dr hab. Monika Trząskowska)
  6. Postrzeganie produktów z końcową datą przydatności do spożycia przez konsumentów – Robert Nicewicz (opiekun naukowy: dr inż. Beata Bilska)



facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin