środa, 25.09.2019

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na XXIII Festiwalu Nauki Warszawa 2019

Już po raz dwudziesty trzeci nasz Wydział włączył się w organizację Festiwalu Nauki, aby popularyzować naukę o żywieniu człowieka. W tym roku zaproponowaliśmy interesujące warsztaty dla dzieci i młodzieży, ale mogą w nich wziąć udział także osoby dorosłe.

www.festiwalnauki.edu.pl

28 września w godz. 10-16 w ramach Naukowego weekendu z kampusem Ochota na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Pasteura 5 (główne wejście do budynku z rogu ulic Pasteura i W. Pogorzelskiego, I piętro) zapraszamy na:

  1. Jedz kolorowo, żyj na sportowo

Proponujemy dzieciom gry i zabawy, które przybliżą podstawowe zasady prawidłowego ich żywienia, pozwolą odkryć różne składniki odżywcze, zachęcą do spożywania warzyw i owoców, a także do aktywnego spędzania wolnego czasu.    

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych

Prowadzący: dr inż. Dawid Madej, dr inż. Katarzyna Kozłowska, dr inż. Elżbieta Wierzbicka, dr inż. Olga Januszko, mgr inż. Dominika Granda, mgr inż. Paulina Plata

 

  1. Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych

Prowadzący: dr inż. Monika Trząskowska, dr hab. inż. Dorota Zielińska, dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska , dr inż. Barbara Sionek

 

  1. O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. .

Przeznaczone dla dzieci od 5 do 12 lat

Prowadzący: dr Inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr inż. Małgorzata Stachoń, dr inż. Katarzyna Dziendzikowska, członkowie Koła Naukowego Dietetyków

 

  1. W krainie smaków i zapachów

Dzieci dowiedzą się w jaki sposób rozpoznają smak i zapach produktów. Wezmą udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach dotyczących kojarzenia i dopasowania zapachów do wrażeń wizualnych. Zbadają też swoje preferencje smakowe  i zapachowe, a także będą rozpoznawać owoce i warzywa tylko na podstawie wrażeń dotykowych.

Przeznaczone dla dzieci w wieku 6-8 lat

Prowadzący: dr hab. Eliza Kostyra, dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder,
dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, dr inż. Anna Sadowska, mgr inż. Klaudia Kulik, mgr inż. Daniel Knysak

 

29 września w ramach Festiwalu Nauki Małego Człowieka na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul Koszykowa 75 zapraszamy na:

  1. Mikroby w żywności –godz. 11-14
  2. O ruchu w brzuchu –godz. 14-17
  3. W krainie smaków i zapachów – godz. 11-14

 opis – jak wyżej

 Na wszystkie imprezy w ramach Naukowego weekendu z kampusem Ochota  i Festiwalu Nauki Małego Człowieka wstęp jest wolny.

 

26 września, godz. 9-12 w ramach Lekcji Festiwalowych w budynku Wydziału (nr 32), sala 76 i 2088, ul. Nowoursynowska 159c warsztaty są zarezerwowane dla Szkoły Podstawowej ZSO nr 1 STO w Warszawie

 Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera?

Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej uczniowie:

- poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny

-wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych

- zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego

- wykonają preparat mikroskopowy

- zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

Prowadzący: dr Małgorzata Jałosińska, dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko, dr inż. Elżbieta Rosiak

 O ruchu w brzuchu, czyli co się dzieje i co się rusza w naszych brzuchach

W części poświęconej układowi pokarmowemu uczniowie, śledząc na filmie/prezentacji multimedialnej drogę, jaką przebywa połykany kęs pokarmowy, zapoznają się z budową i działaniem przewodu pokarmowego i najważniejszym procesem, jaki w nim zachodzi, czyli trawieniem składników pokarmowych.  W części praktycznej przekonają się, jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne, badając właściwości własnego enzymu trawiącego węglowodany. Aby poznać mechanizm procesu trawienia, wcielą się w enzymy trawienne człowieka, a także obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Uczniowie zapoznają się także z rolą mikroorganizmów znajdujących się
w przewodzie pokarmowym człowieka.

Prowadzący: dr inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr inż. Małgorzata Stachoń, dr inż. Michał Oczkowski

 

Wydziałowy koordynator dr inż. Ewa Fűrstenberg: e-mail: ewa_furstenberg@sggw.pl, tel. (22) 59-37-033

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin