czwartek, 7.01.2021

Nasi studenci publikują!

Właśnie został opublikowany artykuł w czasopiśmie Microorganisms (IF=4,152), w którym opisana została możliwości wykorzystania napoju herbacianego Kombucha i kultury SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Prace badawcze były prowadzone na przestrzeni półtora roku i z inicjatywy studentów Koła Naukowego Żywieniowców. Obejmowały zaprojektowanie i ocenę jakości mlecznych napojów fermentowanych. Artykuł dostępny jest tutaj.

Badania są kontynuacją wcześniej prowadzonych eksperymentów, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” (Kruk, M., Wójcik, T., Trząskowska, M., 2019. Zastosowanie naparu herbacianego Kombucha i kultury symbiotycznej „SCOBY” do produkcji fermentowanego napoju mlecznego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 120, 49–59).

Zachęcamy do lektury obydwu publikacji!

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin