poniedziałek, 8.03.2021

Nasi studenci publikują!

Przedstawiamy publikację naszego studenta, inż. Marcina Kruka, który pod opieką dr hab. Moniki Trząskowskiej, w ramach swojej pracy magisterskiej, analizował formowanie biofilmu bakterii patogennych na powierzchni nasion przeznaczonych na kiełki. W badaniach oceniono wpływ metody dezynfekcji na występowanie tego zjawiska w czasie 6 dniowego kiełkowania. Odpowiedni wybór metody dezynfekcji i czas jej zastosowania może zwiększyć zakres eliminacji niepożądanej mikroflory i tworzenia biofilmu. Wyniki przeprowadzonych badań są szczególnie istotne w odniesieniu do przemysłowego wytwarzania kiełków. Jednocześnie opisana metoda dezynfekcji może być wykorzystana podczas domowego wytwarzania kiełków, zwiększając ich bezpieczeństwo oraz satysfakcję z jedzenia wartościowej żywności. Z artykułem można zapoznać się tutaj.

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin