poniedziałek, 9.12.2019

II miejsce w Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW dla Koł Naukowych Wydziału Żywienia Człowieka!

6 grudnia 2019 roku odbył się 46. Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW w Warszawie. Koła Naukowe naszego Wydziału zgłosiły i zaprezentowały 37 prac, z których 13 zostało nagrodzonych lub wyróżnionych. Dało to naszym studentom drugie miejsce pod względem ilości docenionych przez jury Przeglądu wystąpień. Gratulujemy sukcesów i nagród! 

Lista wyróżnionych i nagrodzonych projektów:

Koło Naukowe Żywieniowców, opiekun dr hab. Danuta Jaworska:

Prace nagrodzone

Badanie asortymentu mleka i soków z produkcji konwencjonalnej i ekologicznej, zespół wykonawców: Hubert Kowalski, Marta Wójtowicz, prelegent Hubert Kowalski, opiekun naukowy mgr inż. Karolina Misztal

Chipsy wysokobiałkowe z wykorzystaniem nowoczesnych źródeł białka, wykonawca i prelegent Daria Częstochowska, opiekun naukowy dr inż. Monika Hoffmann

Opracowanie receptur napojów gazowanych bazujących na naturalnych sokach i aromatach,  zespół wykonawców: Marta Wójtowicz, Jakub Sochański,  prelegent Marta Wójtowicz, opiekun naukowy dr inż. Monika Hoffmann

Opracowanie receptur napojów typu smoothie z wykorzystaniem nasion słodkiej bazylii, zespół wykonawców: Zuzanna Konisiewicz, Alicja Krakowska, prelegent Zuzanna Konisiewicz, opiekun naukowy dr hab. Danuta Jaworksa; dr inż. Monika Hoffmann

Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych po upływie daty minimalnej trwałości na przykładzie kaszy jaglanej, wykonawca i prelegent Marcin Maślanka, opiekun naukowy dr hab. Monika Trząskowska

Greenwashing jako element dezinformujący i sugerujący ekologiczne pochodzenie produktów żywnościowych, wykonawca i prelegent Patryk Pokorski, opiekun naukowy dr hab. Renata Kazimierczak

Prace wyróżnione 

Zwyczaje żywieniowe graczy gier wideo, wykonawca i prelegent Klara Żbik, opiekun naukowy dr hab. Małgorzata Kosicka-Gębska

Analiza składu mleka kobiecego za pomocą analizatora składu mleka kobiecego firmy MIRIS w wybranych Bankach Mleka Kobiecego w Polsce, zespół wykonawców: Wiktoria Soszyńska, Patryk Pokorski,  prelegent Wiktoria Soszyńska, opiekun naukowy dr inż. Elżbieta Rosiak; mgr inż. Mateusz Gemba

Zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej do produkcji piwa typu kwaśnego o właściwościach probiotycznych, zespół wykonawców: Antonina Dobrowolska, Marcin Kruk, prelegent Antonina Dobrowolska, opiekun naukowy dr hab. Dorota Zielińska

Opracowanie batonów wpisujących się w założenia diety ketogenicznej z wykorzystaniem nowoczesnych źródeł błonnika, wykonawca i prelegent Daria Częstochowska, opiekun naukowy dr hab. Magdalena Górnicka

Wykorzystanie skorup jaj jako źródła wapnia w diecie, zespół wykonawców: Patryk Pokorski, Wiktoria Soszyńska, Izabela Cieślakprelegent Patryk Pokorski, opiekun naukowy dr inż. Monika Hoffmann

Koło Naukowe Dietetyków, opiekun dr hab. Ewa Sicińska

Prace wyróżnione 

Styl życia a stan skóry wśród dorosłych kobiet, autorzy: Kasia Łożyńska, Julia Rudzińska, opiekun naukowy dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW

Koło Naukowe Przedsiębiorczości Profit, opiekun naukowy dr hab. Hanna Górska Warsewicz

Prace wyróżnione 

Postrzeganie napojów roślinnych przez polskich konsumentów, prelegent Karol Krakówko

 

 

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin