czwartek, 3.10.2019

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Zgaga, refluks, choroba wrzodowa. Palące problemy na talerzu.

Wydział Żywienia Człowieka SGGW zaprasza na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Zgaga, refluks, choroba wrzodowa – palące problemy na talerzu. Prelekcję wygłoszą: dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie) oraz dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach)

Wykład odbędzie się 16 października br. (środa), godz. 17.15 na Wydziale Żywienia Człowieka (zielono-biały budynek nr 32), w auli 2, ul. Nowoursynowskiej 159c

Wstęp wolny!!
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 401, 503

Transmisja on-line na naszym kanale na YouTube

Kontakt:
dr inż. Ewa Fűrstenberg
e-mail: wszechnica-zywieniowa@sggw.pl
telefon: (22) 59-37-033
strona internetowa: wszechnica-zywieniowa.sggw.pl

Zgaga, refluks i choroba wrzodowa - wprowadzenie do prelekcji

Kontynuując cykl tematów dotyczący układu pokarmowego człowieka (rozpoczęty w październiku 2018 r.) zapraszamy na kilka kolejnych wykładów, tym razem poświęconych diagnostyce i leczeniu (farmakologicznemu i dietetycznemu) wybranych chorób tego układu. Na najbliższym, pierwszym w roku akademickim 2019/2020, zostaną omówione dolegliwości występujące stosunkowo często  i dla pacjentów bardzo uciążliwe. Przedstawią je zaproszeni eksperci – lekarz i dietetyk, aby słuchacze z tymi problemami mogli uzyskać pełną wiedzę, na co najczęściej brak czasu podczas wizyt lekarskich. Stąd też omówią oni następujące zagadnienia:

  • częstość występowania
  • objawy, przyczyny i skutki
  • diagnostyka i leczenie farmakologiczne
  • czynniki predysponujące do choroby refluksowej,
  • produkty nasilające objawy zgagi
  • wsparcie żywieniowe w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • rola modyfikacji stylu życia
  • produkty i potrawy dozwolone oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową i wrzodową
  • metody łagodzenia objawów zgagi i refluksu

Plakat informujący o prelekcji można pobrać tutaj.

facebookgoogle_plustwitterlinkedinfacebookgoogle_plustwitterlinkedin