czwartek, 2.04.2020

Aktualności

Prof. dr hab. Wiesław Bielawski, rektor SGGW wystosował komunikat do społeczności akademickiej o funkcjonowaniu uczelni w okresie od dnia 26 marca 2020 r. do dnia 10 kwietnia 2020 r.

24.03.2020 (wtorek)

Komunikat Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 24 marca 2020 r. Szanowni Państwo, w związku z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 23 marca 2020 r.  w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania niektórych podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19  oraz w nawiązaniu do Komunikatu Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa […]

czytaj więcej >>

Informacja dla studentów w sprawie realizacji zajęć na odległość

19.03.2020 (czwartek)

Szanowni Państwo, w dniu dzisiejszym na adresy mailowe starostów roczników wysłane zostało pismo dotyczące zdalnego trybu realizacji zajęć. Po wyrównaniu zaległości powstałych od momentu zawieszania zajęć dydaktycznych, zajęcia będą realizowane zgodnie z planem, a treści kształcenia będą sukcesywnie realizowane – jeden wykład/ćwiczenie z danego przedmiotu w tygodniu (lub zjeździe dla studentów studiów niestacjonarnych). Harmonogramy realizacji […]

czytaj więcej >>

II Międzynarodowa Konferencja Naukowa PTNŻ przełożona na czerwiec 2021 r.

19.03.2020 (czwartek)

Mając na uwadze zdrowie i bezpieczeństwo naszych Gości oraz trudny do przewidzenia rozwój sytuacji związanej z narastającą liczbą przypadków zakażeń koronawirusem COVID-19, jak również ze względu na ogłoszenie pandemii przez WHO, z przykrością informujemy o  przełożeniu II Międzynarodowej Konferencji Naukowej PTNŻ pt. ŻYWIENIE A JAKOŚĆ ŻYCIA OSÓB STARSZYCH, planowanej na 23-24 czerwca 2020 roku. Konferencja […]

czytaj więcej >>

Wskazówki dotyczące informowania oraz dokumentowania zajęć realizowanych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość w SGGW

18.03.2020 (środa)

W związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną i pilnym procesem organizowania w SGGW alternatywnych form realizacji zajęć dydaktycznych w formie zdalnej, mając na uwadze dbałość o jakość kształcenia, a także nadchodzące akredytacje, Rektorska Komisja ds. Jakości Kształcenia przygotowała Wskazówki w sprawie informowania i dokumentowania zajęć zdalnych, które zostały zaakceptowane przez Pana Prof. Kazimierza Tomalę Prorektora ds. Dydaktyki. Z […]

czytaj więcej >>

Prof. dr hab. Wiesław Bielawski, rektor SGGW wystosował komunikat do społeczności akademickiej o funkcjonowaniu uczelni w okresie od dnia 18 marca 2020 r. do dnia 25 marca 2020 r.

17.03.2020 (wtorek)

Komunikat Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 17 marca 2020 r. Szanowni Państwo, w nawiązaniu do wprowadzonego w dniu 13 marca 2020 r. stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce oraz w nawiązaniu do Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 16 marca 2020 r. zmieniającego rozporządzanie w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania niektórych […]

czytaj więcej >>

Pytania i odpowiedzi w związku z wpływem COVID 19 na życie akademickie w SGGW aktualizacja na dzień 17.03

17.03.2020 (wtorek)

1. Czy studenci mogą wrócić na chwilę do akademików, żeby zabrać część rzeczy, m.in. leki? W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo społeczności akademickiej i całego społeczeństwa prosimy studentów o nieprzyjeżdżanie do akademików. Prosimy o pozostanie w domach i kontakt telefoniczny z lekarzem, który może zdalnie wystawić e-receptę 2. Kiedy ruszą zajęcia on-line? Część zajęć jest […]

czytaj więcej >>

Informacja od władz dziekańskiech

15.03.2020 (niedziela)

Szanowni Studenci, uprzejmie informujemy, że na Wydziale Żywienia Człowieka trwają prace mające na celu umożliwienie przeprowadzenia zawieszonych wykładów i ćwiczeń ujętych w Państwa planach dydaktycznych, w formie online (zajęcia zdalne) lub w późniejszym terminie. O podjętych decyzjach, dotyczących sposobu realizacji poszczególnych przedmiotów/modułów,  zostaniecie Państwo niezwłocznie poinformowani drogą mailową (na adresy starostów poszczególnych roczników) oraz media […]

czytaj więcej >>

Komunikat rektora SGGW

16.03.2020 (poniedziałek)

Prof. dr hab. Wiesław Bielawski o funkcjonowaniu uczelni w okresie zagrożenia epidemiologicznego – czytaj tutaj

czytaj więcej >>

Odwołany wykład Wszechnicy Żywieniowej

13.03.2020 (piątek)

W związku z decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zawieszeniu zajęć dydaktycznych i wydarzeń o charakterze otwartym organizowanych przez SGGW wykład Wszechnicy Żywieniowej planowany w dniu 18 marca 2020 r. nie odbędzie się. Informacje o kolejnych wykładach Wszechnicy zostaną przekazane Państwu w późniejszym terminie.   dr […]

czytaj więcej >>

Zawieszone zajęcia dydaktyczne

11.03.2020 (środa)

Na prośbę prorektora ds. dydaktyki prof. dr hab. Kazimierza Tomali informujemy, że od jutra, tj 12 marca zostaną zawieszone wszystkie zajęcia dydaktyczne. Z zarządzeniem Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 11 marca 2020 r. w sprawie „Zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 wśród społeczności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie” można zapoznać się […]

czytaj więcej >>

Komunikat dotyczący sytuacji wynikającej z wystąpienia przypadków koronawirusa SARS-CoV-2

27.02.2020 (czwartek)

W związku ze stałym wzrostem liczby zachorowań we Włoszech i w krajach azjatyckich wywołanych koronawirusem SARS-CoV-2, zalecamy stosowanie się do oficjalnych komunikatów Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS), które na bieżąco są publikowane także na stronie internetowej naszej Uczelni. Studentom i doktorantom, którzy po semestrze zimowym bieżącego roku akademickiego przebywali zarówno we Włoszech, w szczególności w regionach: Lombardia, […]

czytaj więcej >>

Nutrition and Quality of Life of the Elderly – zaproszenie na konferencję

13.02.2020 (czwartek)

Zapraszamy do wzięcia udziału w międzynarodowej konferencji „Nutrition and Quality of Life of the Elderly” organizowanej przez Katedrę Żywienia Człowieka SGGW oraz Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych 23-24 czerwca 2020 w Warszawie w Centrum Wodnym SGGW. Tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia: sposób żywienia i stan odżywienia a jakość życia osób starszych, profilaktyka chorób wieku […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej – Alkohol a zdrowie człowieka

13.02.2020 (czwartek)

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej – Alkohol a zdrowie człowieka w dniu 19 lutego 2020 r. Prelekcję wygłosi dr inż. Aleksandra Kołota z Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka/Wydział Żywienia Człowieka, SGGW. Cykl Wszechnicowych spotkań poświęconych zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem układu pokarmowego człowieka zakończymy wykładem dotyczącym wpływu alkoholu na jego zdrowie. Nie ma przesady w stwierdzeniu, że alkohol […]

czytaj więcej >>

Nowa Polityka jakości SGGW

6.02.2020 (czwartek)

Ogłoszona została nowa Polityka jakości SGGW. Dokument w języku polskim pobrać można tutaj, w języku angielskim dostępny jest tutaj.

czytaj więcej >>

Prezentacja Wydziału Żywienia Człowieka

27.01.2020 (poniedziałek)

Przy okazji Dni Otwartych SGGW powstała nowa prezentacja Wydziału. Plik można pobrać tutaj. Zapraszamy do zapoznania się. 

czytaj więcej >>

Ostatni dzień rekrutacji na studia II stopnia na kierunek Żywienie Człowieka i Ocena Żywności

25.01.2020 (sobota)

W niedzielę 26 stycznia o godzinie 24.00 mija możliwość rejestracji kandydatów na studia stacjonarne na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności w Systemie Obsługi Kandydatów (SOK).  

czytaj więcej >>

Dni otwarte SGGW

23.01.2020 (czwartek)

Kandydatów na studia na SGGW, a szczególnie na Wydziale Żywienia Człowieka (to nowa nazwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji), zapraszamy na Dni otwarte SGGW. 24 i 25 lutego w godzinach 10-14 w Centrum Wodnym SGGW spotkasz studentów i przedstawicieli Wydziału Żywienia Człowieka, którzy zaprezentują kierunki studiówna i odpowiedzą na wszystkie pytania. To świetna […]

czytaj więcej >>

Wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej? 15 stycznia br., godz. 17.15

8.01.2020 (środa)

Wydział Żywienia Człowieka SGGW zaprasza 15 stycznia 2020r. (środa), godz. 17.15 na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej? Prelekcję wygłoszą: dr hab. Anna Harton oraz dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka/Wydział Żywienia Człowieka, SGGW Wykład odbędzie się w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159c na Wydziale Żywienia Człowieka (zielono-biały budynek nr […]

czytaj więcej >>

Świąteczne życzenia

27.12.2019 (piątek)

czytaj więcej >>

Wszechnica Żywieniowa zaprasza 11 grudnia br. na prelekcję pt. Choroby wątroby – diagnostyka i leczenie

6.12.2019 (piątek)

Wydział Żywienia Człowieka SGGW zaprasza na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Choroby wątroby – diagnostyka i leczenie, który odbędzie się 11 grudnia br. (środa) o  godz. 17.15. Prelekcję wygłoszą: dr n. med. Tadeusz Tacikowski (Klinika Gastroenterologii, CSK MSWiA w Warszawie) oraz dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie). Wykład odbędzie się w SGGW przy ul. […]

czytaj więcej >>

6.12.2019 (piątek)

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 3 grudnia 2019 roku zmarła Marianna Molak Emerytowany wieloletni pracownik Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zasłużony pracownik, odznaczona Srebrnym Medalem za wieloletnią pracę, życzliwa i serdeczna Koleżanka. Żegnamy Ją łącząc się w bólu z Rodziną Koleżanki i Koledzy z Katedry Dietetyki, Dyrektor Instytutu i […]

czytaj więcej >>

Konferencja „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”

13.11.2019 (środa)

W dniu 14 listopada br. o godzinie 10 rozpocznie się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”  organizowana przez członków Koła Naukowego Żywieniowców oraz Przedsiębiorczości PROFIT . Harmonogram konferencji: 10:00-10:30 – Rozpoczęcie konferencji i powitanie uczestników10:30-12:15 – Sesje tematyczne cz.112:15-12:30 – Przerwa kawowa12:30-14:30 – Sesje tematyczne cz.214:30-15:00 – […]

czytaj więcej >>

Fakty i fikcje w żywieniu człowieka: Diety – moda czy konieczność? 15 listopada br. godz. 11 w Auli Kryształowej SGGW

6.11.2019 (środa)

Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Wydział Żywienia Człowieka zapraszają na kolejną konferencję z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka, na temat „Diety – moda czy konieczność?”, która odbędzie się w piątek 15 listopada 2019 o godz. 11 w Auli Kryształowej SGGW. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych, wstęp wolny. Plakat informujący o wydarzeniu można […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Zgaga, refluks, choroba wrzodowa. Palące problemy na talerzu.

3.10.2019 (czwartek)

Wydział Żywienia Człowieka SGGW zaprasza na wykład Wszechnicy Żywieniowej pt. Zgaga, refluks, choroba wrzodowa – palące problemy na talerzu. Prelekcję wygłoszą: dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie) oraz dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach) Wykład odbędzie się 16 października br. (środa), godz. 17.15 na Wydziale Żywienia Człowieka (zielono-biały […]

czytaj więcej >>

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na XXIII Festiwalu Nauki Warszawa 2019

25.09.2019 (środa)

Już po raz dwudziesty trzeci nasz Wydział włączył się w organizację Festiwalu Nauki, aby popularyzować naukę o żywieniu człowieka. W tym roku zaproponowaliśmy interesujące warsztaty dla dzieci i młodzieży, ale mogą w nich wziąć udział także osoby dorosłe. www.festiwalnauki.edu.pl 28 września w godz. 10-16 w ramach Naukowego weekendu z kampusem Ochota na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Pasteura […]

czytaj więcej >>

Inauguracja roku akademickiego 2019/2020

14.09.2019 (sobota)

Wydziałowa Inauguracja roku akademickiego 2019/2020 obędzie się w dniu 1 października 2019 r. o godz. 15.00 w Auli Kryształowej SGGW. Program uroczystości: Hymn państwowyOtwarcie uroczystości – Dziekan WydziałuWystąpienie przedstawiciela Władz RektorskichWręczenie nagród JM RektoraImmatrykulacja studentówWystąpienie przedstawiciela studentówWykład inauguracyjny: dr hab. Jarosław Pinkas, prof. CKMP – Główny Inspektor Sanitarny, nt. „Medycyna stylu życia”Gaudeamus

czytaj więcej >>

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”

12.09.2019 (czwartek)

Koło Naukowe Żywieniowców oraz Koło Naukowe Przedsiębiorczości „PROFIT” działające przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ma przyjemność zaprosić na Ogólnopolską Konferencję Naukową Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”, która odbędzie się 14 listopada 2019 r. w gmachu wydziału. Patronat honorowy obejmie Pani […]

czytaj więcej >>

Jubileusz Wszechnicy Żywieniowej

12.06.2019 (środa)

Jubileuszową konferencję zaczynamy już za chwilę, zaprasza osobiście Pani Dziekan prof. dr hab. Krystyna Gutowska. Obejrzyj film. 

czytaj więcej >>

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej

10.04.2019 (środa)

Serdecznie zapraszamy na Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej połączony z konferencją nt. Edukacja żywieniowa – moda czy konieczność? Jubileusz odbędzie się w dniu 12 czerwca 2019 r. w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie. Rejestracja gości możliwa będzie od godziny 10. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest tutaj.  Wszechnica Żywieniowa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły […]

czytaj więcej >>

Zapraszamy na jubileuszowy wykład Wszechnicy Żywieniowej, 12 czerwca o godzinie 17.15 w Auli Kryształowej

28.05.2019 (wtorek)

Jubileusz 25-lecia Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Uroczystym spotkaniem Wszechnicy Żywieniowej w dn. 12 czerwca 2019 r. kończymy dwudziesty piąty rok jej działalności. Będziemy bardzo zaszczyceni, jeśli wezmą Państwo udział w naszym Jubileuszu. Serdecznie zapraszamy zarówno naszych stałych słuchaczy, jak również tych, których po raz pierwszy […]

czytaj więcej >>